Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Aminosavak, melyek tisztítják az artériát

Aminosav
artéria

Az ateroszklerózisról, közismertebb nevén érelmeszesedésről beszélünk amikor az artériák falán lerakódások keletkeznek. Ezek szűkíthetik az artéria átmérőjét, akadájozhatják a tápanyagok szállítását és befolyásolhatják az oxigénellátását a szervezetnek. A magas zsírtartalmú ételek és a sok koleszterin bevitel hatására könnyen kialakulhat ez a lerakódás az érfalon, amely stroke-hoz, illetve szívrohamhoz is vezethet. A jó hír, hogy egy étrend változtatás segíthet ennek megelőzésében, emellett pedig néhány aminosav is “kipucolhatja” az artériákat. 

Karnitin

Az American Journal of Clinical Nutrition egy tanulmánya szerint az L-karnitin hozzájárul ezen artériák “kitakarításához”. A karnitin támogatja a lipoproteineket, amik a koleszterin “jó” formája, és csökkenti a trigliceridek mennyiségét. Ezek a lipidek nem csak eltávolítják a koleszterin “rossz” formáját, de segítenek kipucolni az ér falát is.  A trigliceridek a zsír egy formálja, amely merevítheti az ér falát, akadályozza ezzel a vérkeringést. Az L-karnitin segíthet a szívbetegségek megelőzésében, emellett pedig csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát.

Arginin

Egy 2005-ben írt tanulmányból kiderült, hogy az L-arginin igenis segíthet az érelmeszesedésnél. Egy nyulakon végzett vizsgálat megmutatta, hogy az L-arginin az ateroszklerózis progresszióját megakadályozhatja, ha L-citrullinnal és antioxidánsokkal együtt alkalmazzák. Úgy tűnik, hogy a tápanyagok kombinálása ösztönzi az ereket az ellazulásra, és ezért az L-arginin igen hasznos tud lenni érelmeszesedésnél. Igaz, további vizsgálatok szükségesek hatásának bizonyítására embereknél, de az eddigi eredmények ígéretesek.

Citrullin

Az L-citrullin aminosav az "Országos Tudományos Akadémia" című tanulmányában is megjelent. Amikor az L-citrulint L-argininnel és antioxidánsokkal kombinálták az egy válaszreakciót váltott ki az érrendszerben, ami azt eredményezte, hogy ellazulttak az ér falai, javítva ezzel a vérkeringést. Fontos azonban, hogy ezek csak állatokon végzett kísérletek által derültek ki. Hogy ez embernél is működik e további vizsgálatokat követel.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS