Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A BCAA és a súlyvesztés

Aminosav
bcaa

Az elágazó láncú aminosavak - a leucin, az izoleucin és a valin - számos feladatot hajtanak végre a szervezetben, beleértve a fehérjetermelést, a fehérje lebomlásának csökkentését és a regeneráció gyorsítását is. A fehérje-anyagcserére gyakorolt ??hatása miatt a tudósok vizsgálták a BCAA aminosavak potenciális előnyeit a fogyás szempontjából. Fontos azonban, mielőtt elágazó láncú aminosavakat szednénk zsírégetés miatt, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét is erről.

A zsírok

A leucin aminosav elősegíti a zsírszövet növekedését, az Age folyóirat 2011. áprilisi számában publikált tanulmány szerint. Egy laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatban egy 15 százalékos fehérje 4,5%-os leucin tartalommal kiegészített diétás étrend hosszú távú fogyasztása az izomzatban nem csökkentette az inzulin érzékenységet, viszont ezzel szemben a zsírszövetben igen. A glükóz izomba történő szállítása anélkül történt, hogy az izomtömeg növekedett volna, míg a vesék körül növekedett a zsír mennyisége. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a leucin túlzott zsírszövet termelésének elősegítése nem növelte az inzulinrezisztenciát, és nem is befolyásolta a testsúlyt ebben az előzetes állatvizsgálatban.

Szálkásabb izomzat

A leucin elősegíti a vázizomzatban a fehérje termelését, és megakadályozza az izmok lebomlását, a The Journal of Nutrition 2006. februári kiadásában publikált tanulmány szerint. A végeredmény egy szálkásabb és vékonyabb test lehet, amelynek nagyobb a mozgásképessége és kevésbé hajlamos a fáradtságra vagy izomkárosodásra, ami a teljes fogyáshoz vezethet. 

Az edzés fontossága

Az edzéssel kombinált BCAA fogyasztás lehet a fogyókúra ideális megközelítése, a Journal of Nutrition 2003. januári számában publikált tanulmány szerint. A vizsgálatban a résztvevők, 40-56 éves felnőtt nők 10 héten át étkeztek egy súlycsökkentő diétának megfelelően. Minden étrend 1700 kalóriát és egyenlő mennyiségű zsírt tartalmazott: az egyik diéta magasabb leucin százalékot és alacsonyabb szénhidrátot, a másik alacsonyabb leucin százalékot és magasabb szénhidrátot tartalmazott. Mindkét csoport hasonló szintű súlycsökkenést mutatott, de a magasabb fehérjetartalommak rendelkező csoportnál kissé nagyobb volt a súlycsökkenés. A vizsgálat egy másik fázisában ugyanaz a diéta kombinálva a testmozgással szignifikánsan több súlycsökkenést eredményezett a magasabb leucin csoportban. A magasabb leucin csoport több zsírt vesztett el, és megtartotta a soványabb tömeget. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a leucin fehérje megtartó hatása hozzájárulhat a súlycsökkenéshez és a magas leucin étrendből származó, javított testösszetételhez.

Megváltozott metabolizmus

Az elhízott emberek megváltoztathatják a BCAA aminosavak feldolgozásának mechanizmusát, ami ezeknek a vérben való felhalmozódását eredményezheti. A kutatók egyre inkább vizsgálják az elágazó láncú aminosavak étvágy, vércukorszint és testömegre gyakorolt hatását. Az elhízott laboratóriumi rágcsálók elvesztették a BCAA aminosavak feldolgozásának képességét.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS