A Chai tea már évek óta népszerű, a nagy kávézókban mind forró, mind jeges változatban. Vajon mire jó a chai tea? Nos, igen, a legtöbb esetben ez attól függ, hogy milyen chai teát fogyaszt.
A legtöbb ételhez hasonlóan a könnyű találni nem egészen egészséges chai tea változatot. Érdemes szemmel tartani és tudni, mit tartalmaz az adott chai tea. Azonban a hagyományos chai összetevők elképesztőek, és nem kérdés, hogy számos egészséges hatással rendelkezik.
A chai különböző tea fajtákkal és fűszerekkel kombinálva készül, de a legnépszerűbb keverék a fekete tea, gyömbér, kardamom, fahéj, édeskömény, fekete bors és szegfűszeg keveréke. Ezek az összetevők mindegyike rendelkezik saját különleges előnnyel, és amikor összekeverjük őket, akkor még erősebb és kombináltabb jótékony hatást ad a szervezetnek. Valójában a chai előnyei közé tartoznak az emésztés könnyítése, az alacsony vércukorszint és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.
A chai tea hatása
1. Csökkenti az arthritishez társuló fájdalmat
A chai teában számos összetevő található, amelyek segíthetnek az ízületi gyulladás és más gyulladást okozó betegségek enyhítésében, különösen a szegfűszeg, a gyömbér és a fahéj összetevőknek köszönhetően. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az egész szegfűszeg, a tört szegfűszeg vagy a szegfűszeg olaj segít csökkenteni a gyulladást, akárcsak a fahéj és a gyömbér.
Az Arthritis Foundation szerint a gyömbér olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a jól ismert ibuprofen. Évszázadokon át az ázsiai orvoslásban használt gyömbér a gyulladásos molekulák elnyomásával működik. Egy speciális gyömbér kivonat, amelyet az Eurovita Extract 77-nek hívtak, csökkentette a gyulladásos reakciókat a reumás ízületi gyulladásban, akárcsak a szteroidok.
A Pharmaceutical Biology megjelent kutatásai megvizsgálták egyes olajok - köztük a szegfűszeg, a koriandermag és a fekete kömény - gyulladáscsökkentő hatását. Az ilyen hidegen préselt olajokkal táplált albino patkányok esetében a kutatók azt találták, hogy ezek az olajok, különösen a szegfűszegolaj minimálisra csökkentheti az akut gyulladásokat.
Ami a fahéjat illeti, a Phytotherapy Research-ben publikált tanulmány megállapította, hogy a fahéj illóolaj ígéretes gyulladásgátló az emberi bőrsejtek számára. A kutatók azonban megjegyezték, hogy további kutatásra van szükség a klinikai hatásosság tisztázása érdekében.
2. Kezeli a hányingert
A gyömbér a chai egyik összetevője remek választássá teszi a chait a gyomorproblémák esetén. A gyömbér csökkentheti az émelygést és a hányingert, és megszabadulhat az utazási betegség és a kemoterápia által kiváltott hányinger kényelmetlenségétől.
A Critical Reviews in Food Science and Nutrition kutatása szerint a gyomor-bélrendszeri panaszok hagyományos népi gyógymódja még a rákhoz társuló hányingert és hányást is orvosolhatja. A gyömbér bioaktív vegyületeket tartalmaz a fűszer rizómájában (gingerol és shogaol). Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutatnak, amint azt korábban említettük, így kiváló választás azoknak, akik bármilyen gyomorpanaszt tapasztalnak.
3. Magas antioxidáns szinttel rendelkezik
Ha bárkit megkérdez Japánban vagy Kínában, hogy melyek azok az italok, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát, a válasz valószínűleg a tea lesz. Dr. John Weisburger, az Institute for Cancer Prevention vezető kutatója megjegyzi, hogy a teák az úgynevezett polifenol antioxidánsokkal vannak tele.
Tudjuk, hogy az antioxidánsok feladata a szabadgyökök eltávolítása a testből, amelyek sejtkárosodást okozhatnak. A WebMD és Dr. Weisburger szerint a teának több polifenolja van, mint a gyümölcsöknek vagy zöldségeknek. Bár nem javasljuk, hogy hagyja el a gyümölcsöket és a zöldségeket, de egy csésze tea hozzáadása a napi étrendhez mindenképpen javasolt, így még több antioxidánst indíthat harcba a szabad gyökök károsító hatása és betegségének leküzdése ellen.
4. Támogatja az emésztést
Sok fűszerről már régóta ismert, hogy segíti az emésztést, és a fekete bors az egyik ilyen. Gyakran előfordul, hogy a chai teát étkezés után fogyasztják. Tehát hogyan segít a fekete bors az emésztésben? Úgy tűnik, képes a hasnyálmirigynak az emésztőenzimek kiválasztásában. Ez segít felgyorsítani a zsírok és fehérjék megemésztéséhez szükséges időt.
kísérleteztek különböző fűszerkeverékekkel, amelyek mindegyike fekete borsot tartalmazott és amelyek mindegyike az emésztést támogatta. A megfelelő fűszerek, amiket például a chai tea tartalmaz - különösen a kardamom, a gyömbér, az édeskömény, a szegfűszeg és a fekete bors - mind mind segíti az emésztést.
5. Segíthet csökkenteni a szívbetegség kockázatát
A fahéj mindenben megtalálható, a görög ételektől a cukorkákig, és kulcsfontosságú összetevője a chai teáknak, amely összefüggésben áll a szívbetegség kockázatának csökkentésével. Segít a cukorbetegeknek a vércukorszint szabályozásában, a koleszterin és a triglicerid stabilizálásában, és a vizsgálatok azt mutatták, hogy a fahéj segít a vérnyomás csökkentésében is.
A trópusi gyógymód örök fája, a fahéj létfontosságú olajokat és egyéb származékokat tartalmaz, amelyek segítik a cukorbetegség és a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelmet. Még azt is jelentették, hogy segít a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.
Chai tea vs. zöld tea
Általánosságban elmondható, hogy a tea készülhet a levelek, a szár és a fűszerek kombinációjaknént, különbség van a chai tea és a zöld tea között. A zöld tea előnyeit a magas szintű flavonoidok (katechinek) adják, míg a chai tea büszkélkedhet az egészségre előnyös polifenolokkal. A zöld tea feldolgozatlan tealevelekből, míg a chai általában fermentált és oxidált fekete tealevélből készül, fűszerekkel, gyömbérrel, kardamommal, fahéjjal, édesköménnyel, fekete borssal és szegfűszeggel kombinálva.
A chai tea és a zöld tea koffein tartalmát illetően nincs sok külömbség. A fekete tea, a legtöbb chai tea recept összetevője maximum 72 milligramm koffeint tartalmaz poháronként, a zöld tea körülbelül 50 milligrammot. Ezeknek a teáknak a koffeinmentes változatai is megtalálhatók, ha el akarja kerülni a koffeint, különösen ha koffein érzékeny.
A Chai Tea története
Tudtad, hogy Chai valójában a tea szó Indiában? A pontosítás érdekében a chai valójában a masala chai, ami a fűszeres, tejes italokat jelenti. A Masala, vagy fűszeres tea, a tea és a fűszerek kombinációjára utal.
A tea termesztése régre nyúlik vissza, de Európába a 20. század elején került. A chai tea (vagy masala tea) története Indiában kezdődött, és a fűszeres tea gyorsan az indiai életmód részévé vált.
Hagyományosan a chai elkészítése a bivalytej és a víz keverékének forralásával, szálas fekete teával és fűszerekkel keverésével kezdődik, amelyet egy ruhába csomagolnak. A chai fűszerek azok, amelyek melegséget hoznak létre a szervezetben. A leggyakrabban használatos indiai fűszer a gyömbér gyökér, a kardamom, a fahéj, az ánizs, a lóhere és bors. Édesgyökér, citromfű, édesgyökér és szerecsendió is használatos bizonyos keverékekben. Összességében ezek a fűszerek már régóta ismertek, fontos kedvező hatásokkal, például méregtelenítéssel, a baktériumok elpusztításával.
Óvintézkedések a chai teát illetően
Hacsak nem rendelkezik az adott összetevőkkel kapcsolatos allergiával, a chai tea fogyasztása nem jelent problémát. A legtöbb chai tea alapja a fekete tea, amely koffeint tartalmaz. A koffein stimuláns, és hatással lehet az alvásra és a szorongásra. Terhes nők számára a koffein tartalma miatt nem ajánlott.
Mindezen előnyökkel egyszerűen nem lehet rosszul járni, de tudni kell, hogy mit fogyaszt, hiszen a kávézókban a legtöbb esetben a chai tea latte mindenféle mesterséges édesítőszert, cukrot és rengeteg felesleges összetevőt tartalmaz, ami negatívan befolyásolhatja az egészségét.