Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A citrullin malát hatásos potencianövelő és zsírégető?

Citrullin
citrullin por hatása

A citrullin malát egy alulértékelt és kevésbé ismert táplálék-kiegészítő, ami az L-argininnel mutat rokonságot. Az l-citrullin egy nem esszenciális aminosav, ami egy vazodilátor, vagyis bedurrantó. Erőemelőknek és testépítőknek ajánlott, mivel ellazítja az erek falát és ezáltal tgöbb vér jut az izmokba, vagyis több tápanyagot és oxigént kapnak a terhelés során. A citrullin bedurrantó hatása mellett egy kardiovaszkuláris állapot javító étrend-kiegészítő is. A citrullin almasavval kombinálva a citrullin-malát, melyek szinergiahatásúak, vagyis egymás hatását erősítik. A manapság kereskedelmi forgalomban kapató legtöbb kapszula és por citrullin-malátot tartalmaz.

citrullin-malát képleteA L-citrullin hatásai

 • A citrullin malát vazodilátor hatását a vér NO szintjének növelésével éri el, így számos bedurrantó mátrixban helyet kapott a citrullin.
 • Az l-citrullin legfőbb hatása az, hogy ellazítja az ereket a megnövekedett NO-szint hatására, ezáltal több vér jut az izmokba.
 • Az érfal-ellazító hatása miatt kedvezően hathat magas vérnyomásban szenvedők állapotára, mivel vérnyomás csökkentő hatása is van.
 • Az ellazuló érfalak miatt kitágulnak az erek így több kutatás is beszámolt róla, hogy a merevedés létrejöttét és intenzitását is megerősíti.
 • A citrullin-malát serkenti a kreatinfoszfát és az ATP megújulását a vérben, ezáltal több energiát biztosít.
 • A citrullin segíti a vizelet ciklus működését és a citrullin ösztönzi a mérgező ammónia és nitritek távozását a szervezetből.
 • A Párizsi Descartes Egyetem molekuláris kutatóinak tanulmánya szerint a testösszetételre is pozitív eredménnyel volt a citrullin bevitel és csökkentette a hasi zsír mennyiségét. A citrullin csökkentette a zsigeri zsírsejtek felszívódásának sebességét, és növelte felszabadulását, így a test energiává tudta égetni őket.

A citrullin hatását igazoló kutatások

Dr. Stephen Bail vezetésével zajlott kutatáson 10 egészséges férfi szervezetét vizsgálták, hogyan reagálnak a citrullin bevitelre.

A tesztalanyok 1 héten át minden nap 6 gramm citrullint kaptak és kerékpáros edzésen vettek részt. A citrullin hatására megnövekedett az arginin szintjük, ezáltal a vérük NO-szintje. A vérnyomásuk a kontrollcsoporttal szemben csökkent, a citrullin hatására.

Megállapították, hogy a citrullin bevitel hatására a vérnyomás egészségesebb szintre került illetve a sportteljesítmény nőtt.

Egy másik kutatás, ami a British Journal of Sportsban jelent meg arra a következtetésre jutott, hogy a citrullin-malát fogyasztása növeli az állóképességi sportokban nyújtott teljesítményt. A citrullin növeli a vér NO szintjét, míg a malát erősíti a laktát, valamint piruvát újratermelődését, részt vesz a Krebsz ciklusban, ezáltal növeli a sportolók rendelkezésére álló energiát.

Mi a különbség a citrullin malát és az l-arginin között? Melyik a jobb?

Mindkét aminosav egy NO fokozó, vagyis ellazítja az erek falát és ezáltal segíti a véráramlást, segíti a bedurranást. Nah de melyik a jobb. A népszerűségét és ismertségét tekintve a citrullin sehol sincsen az argininhez képest.

A citrullin az arginin előanyaga, ami aszpargánsav hozzáadásával jön létre a citromsav ciklus során. Paradox módon kutatások bebizonyították, hogy a citrullin bevitele nagyobb mértékben fokozza a szervezet arginin szintjét, mintha színtiszta arginint vinnénk be.

Az argininből egy enzim segítségével citrullin képződik, míg citrullinból pedig arginin. Ez egy oda vissza folyamat. A kivülről bevitt argininnel az a probléma, hogy át kell jutnia az emésztőrendszeren és akkor a bevitt arginin közel fele elvész az emésztés során, nem jut el a vérbe. A citrullin esetében a bevitt citrullin 100%-a hasznosul, nem vész kárba egy gramm sem.

Az arginin nagy dózisban hasmenést is okoz, így egy 10-15 gramm bevitele már nagyobb arányban is kiürülhet, míg citrullinból ekkora mennyiséget gond nélkül be lehet vinni.

Másik szignifikáns különbség a citrullin és az arginin között, hogy a citrullin lassabban növeli meg a vér NO-szintjét de sokkal tartósabb is. Kell neki 1 óra, hogy kifejtse a hatását, de mikor az arginin bedurrantó, érfallazító hatása már elmúlt a citrullin még mindig kifejti áldásos tevékenységét.

Összegezve, az arginin is egy jó vazodilátor, azaz bedurrantó de a citrullin szedésével elkerülhető a hasmenés és a bevitt citrullin 100%-ban hasznosul, nem lesz gyenge hatásfok.

A citrullin malátnak van potencianövelő hatása?

Van. A vágyat nem növeli, hiszen a tesztoszteron szintre nincsen hatással, mint mondjuk a DAA, de az erekció létrejöttét nagyban megkönnyíti, hiszen kitágítja az ereket és megkönnyíti a vér péniszbe való áramlását. Minden PDE-5 gátló közismert potencianövelő gyógyszer a vér NO szintjét növeli meg. A görögdinnye is a vér NO szintjét növeli, de természetesen nem olyan durva módon, mint egy gyógyszer. A citrullin elsősorban edzés mellé ajánlott teljesítmény növelőnek, erekciós zavarok esetén csak enyhe problémák kezelésére ajánlott. Súlyos merevedési problémákra, amik szervi eredetűek (például cukorbetegség vagy kardiovaszkuláris problémák) mindenképpen forduljunk orvoshoz. Természetesen a fokozott görögdinnye fogyasztás csak segít a helyzeten.

Az orvoshoz való fordulás előtt azonban javasolt a citrullin kipróbálása, hiszen sokszor ez is bőven elegendő tud lenni a zavarok kezelésében.

Mikben található meg a citrullin malát?

Természetes élelmiszerekben kevésben található meg a citrullin, főleg gyümölcsök tartalmazzák, mint például a következőek:

 • görögdinnye
 • sárga dinnye
 • sötőtök
 • uborka

Azonban ezek közül csak a görögdinnye tartalmazza szignifikáns mértékben. De egy nagyobb dózis, 10 gramm citrullin beviteléhez meg kell ennünk 5 kg görögdinnye húst.

Egy átlagos görögdinnye 2 mg/gramm citrullint tartalmaz. Ha nagy dózis citrullinra van szükségünk, akkor sajnos mindenképpen étrend-kiegészítőhöz kell nyúlnunk, de a szedés mellett természetesen előnyös, ha fokozzuk a görögdinnye fogyasztást. Erre azonban sajnos csak nyáron van lehetőség.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS