Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Fehérjék fajtái

Fehérje
fehérje fajták

A fehérjék között is számos különböző típus van melyek mind más és más célt szolgálnak. Nem kell dietetikusnak lenni, hogy eligazodjunk a fehérjék útvesztőjében, azonban minimális utána olvasást igényel. Ha valaki heti 5-10 órát eltölt az edzőteremben akkor az a legkevesebb, hogy utánnaolvas annak, hogy mit is csinál pontosan.

Fehérjék között megkülönböztetünk alapvetően növényi eredetű fehérjéket és állati eredetű fehérjéket. A növényiek, mint a szójafehérje vagy rizsfehérje kevésbé szívódnak fel jól, kevésbé is finomak ellenben vegánok is fogyaszthatják ill. sokan azért fogyasztjanak növényi fehérjéket, mert a gyomruk nem bírja az állatit. (ők szerencsére a kisebbséghez tartoznak. Az állati fehérjék többnyire a tej különböző formáiból kinyertek és hatékonyabbak is az izomépítés támogatásában.

Nézzük szép sorban a fehérjék különböző fajtáit:

A tejsavó fehérje

A legnagyobb népszerűségnek a tejsavó fehérjék örvendenek. Kicsit drágábbak, mint a növényi fehérjék, de ezek a leghatékonyabbak. A sajtgyártás melléktermékeként keletkezik, de a benne található értékes aminosavak és ásványi anyagok rendkívül kedvező hatást gyakorolnak sportolók és hobbi testépítők edzésére és izomtömeg növekedésére. Gyakorlatilag a tejsavófehérje az egyik legalapvetőbb építőkocka ha izmot szeretnénk építeni.

A tejsavó fehérje tartalmazza az össze esszenciális aminosavat és az egyik leggazdagabb forrása az elágazó láncú aminosavaknak, az úgynevezett BCAA-nak (pl.: leucin, vallin, izoleucin). A tejsavófehérje egy szénhidrátszegény diéta esetén kiváló kiegészítő. Ha s szervezet ki van éhezve egy kis édes ízre, akkor egy kis cukormentes tejsavó fehérje turmix-szal könnyen átverhetjük.

Ha számlálod a kalóriákat akkor is a tejsavó fehérje az egyik legjobb választás, mert koleszterinmentesen be tudod vinni a legkevesebb kalória mellett a szervezet számára szükséges tápanyagokat, zsírokat és aminosavakat.

A tejsavó fehérjének megkülönböztetjük 3 fajtáját:

Tejsavófehérje izolátum

A legfontosabb, hogy a tejsavó izolátum vagy whey protein izolátum nem tartalmaz zsírt és laktózt. Akkor fogyaszd ezt ha laktózérzékeny vagy vagy minimalizálni akarod a zsírbevitelt.

A whey izolátum, vagy tejsavó fehérje izolátum legalább 89% fehérjét tartalmaz, vagyis ennek a fehérjetípusnak a legmagasabb a fehérje és BCAA tartalma. Az izolátum nem okoz vízvisszatartást, így szálkásítás alatt is fogyasztható vagy profi versenyzőknek verseny időszakban is.

Tejsavófehérje koncentrátum

A tejsavó fehérje izolátum vagy whey protein izolátum alacsony zsírtartalommal, magas bioaktív összetevővel és természetes laktóz és szénhidrát tartalommal rendelkezik. A koncentrátum tartalmaz zsírt is ellenben a tejsavó izolátummal. A koncentrátumok minőségtől függően 25-89% fehérjét tartalmaznak. (ez rendkivül kedvező összevetve a csirkemell 20%-os arányával)

Hidrolizált tejsavó fehérjepor

Ez a típus a fehérjék Ferrarija, vagyis a legdrágább és legjobb minőségű tejsavó fehérje. A hidrolizált tejsavó fehérjepor másnéven hidrolizátum egy előemésztett és részlegesen hidrolizált fehérje, a leggyorsabb felszívódás érdekében. A hidrolizált fehérjeporok a legkevésbé allergének, összevetve a többi fehérjetípussal.

Ultra szűrt tejsavó fehérjepor

A legtöbb jó minőségű fehérjepor ultraszűrt, legyen szó akár izolátumról vagy koncentrátumról. A lényeg, hogy a fehérje egy úgynevezett tej ultraszűrési eljárással kerül leválasztásra.

A tej ultraszűrés lényege, hogy szétválasszák azokat az alkotórészeket, amik az adott alapanyag előállításához szükségesek. A tej szűrését ultraszürő berendezéssel oldják meg, mely fizikai úton szétválasztja a tej elemeit. A gép belsejében található membránon fennakadnak a fehérjék és a permeátum pedig átjut rajta. Ez egy nagyon biztos eljárás, mellyel a legjobb minőségű fehérjék kerülnek a dobozokba.

Kazein és tejfehérje

A tejsavófehérjék mellett egy másik csoportot alkotnak a tejfehérjék és a kazein. A kezein egy magas minőségű fehérje, mely számos fehérjepor alapja. Ez a fajta fehérje kevésbé elterjedt de ez is biztosítja a megfelelő aminosavakat a szervezet számára ill. 20,5%-os glutamin tartalmával a kazein felülmúlja a többi népszerű fehérjeforrást, ide számolva a tejsavót vagy éppen a szóját.

A kazein kiválóan hasznosul magas intenzitású edzés terhelés okozta stressz esetén, mikor megnövekszik a fehérjeigény. Nagyon hosszú a lebomlási folyamata, akár 6-8 óra múlva is még szívódik fel, így hosszan tartó fehérjeforrás is tud lenni. Segíti a sebgyógyulást és a katabolikus folyamatokat megállítja, vagyis nehezíti az izomvesztést.

Marhafehérje

Biztosan megállapítható, hogy a tejsavó fehérje széles körben való elterjedése óta a marhafehérje kikerülése az étrend-kiegészítők piacára, az egyik legforradalmibb esemény volt. Egyre többen szenvednek sajnos valamilyen fehérje vagy fehérjetípus alkotórészének intoleranciájában, legfőképpen a laktózében. A jövőben ezeknek az allergiásoknak a száma sajnos csak nőni fog. Nekik jelent megoldást a marha fehérje, mely egy rendkívül jó minőségű és gyors felszívódású fehérje típus.

A közvélekedéssel ellentétben, természetesen a marhafehérje nem bélszínből vagy egyéb színhúsból készül, mert akkor megfizethetetlen lenne.

A marhafehérjét is hidrolizációs eljárással készítik és a végeredmény pedig koncentrátum vagy marhafehérje izolátum. A legkiválóbb minőségű marhafehérjék akár 95%-os tisztaságot is elérhetik és nagyon kedvező a felszívódásuk.

 

Tojásfehérje por

A tojásfehérje is egy kiemelkedő fehérje- és aminosavforrás, amit testépítők és élsportolók is előszeretettel fogyasztanak, hobbi edzőterem látogatókról nem is beszélve. A tojásfehérje por tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, amit az emberi test nem tud előállítani. A tojásfehérje a hagyományos fehérjék pozitív tulajdonságai mellett megállítja a katabolizmus vagyis izomvesztés folyamatát és a legyengült immunrendszert is képes támogatni. A tojásfehérje hatékonyságát jelzi, hogy sok testépítő a sima tejsavó fehérjés turmixába még bele szokott dobni 2-10 tojás fehérjét is, hogy annak hatását még fokozza.

 

Rizsfehérje

Eddig állati eredetű fehérjeforrásokat vettük végig. A rizsfehérje a szójafehérje mellett az egyik legelterjedtebb növényi forrású fehérje mely nem tartalmaz allergéneket. Elmondható, hogy a rizsfehérje egy laktózmenets, gluténmentes fehérjepor melyet bátran fogyaszthatnak vegetáriánusok és vegánok is. A riszfehérje nem tartalmaz keményítőt, GMO-t, cukormentes, egyszóval a lehető legkímélőbb és legegészségesebb fehérjék egyike. Más kérdés, hogy a felszívódása és hatékonysága kicsit elmarad az állati eredetűekétől ill. az ára is magasabb a legalapabb tejsavó fehérjékhez viszonyítva. A rizsfehérje teljes fehérjének mondható, egyedül hisztidin- és lizintartalma, ami minimális, ezért többször borsófehérjét is szoktak hozzá adni a jobb hatásfok érdekében.

 

Szójafehérje

A szója is egy növényi eredetű fehérje mely csaknem teljes fehérje, ami alacsony zsír- és szénhidráttartalommal rendelkezik. Ajánlott lehet alacsony kalóriás diétán lévők, nők és vegánok számára. Meglepő, hogy a szója több fehérjét tartalmaz, mint a hal, a csirke vagy éppen a tojás. Magas a BCAA (elágazóláncú fehérje), glutamin és arginin tartalma, ami népszerűvé tette sportolók körében is, azonban pár tanulmány a tesztoszteron szintre gyakorolt kérdéses hatását is kimutatta.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS