Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A különbség a kreatin és aminosavak között

kreatin és aminosav fogyasztás

kreatin egyfajta aminosav, amelyet a szervezet termel. Megtalálható a húsokban és más állati termékekben is. Táplálékkiegészítő formájában vihető be a szervezetbe, hogy segítse az edzés alatti teljesítményt és az edzés utáni
regenerációt, vannak azonban lehetséges mellékhatási, ezért nem árt óvatosnak lenni vele.

Az aminosavak

Az aminosavak olyan vegyületek, amelyek együtt alkotják a fehérjéket. Amikor a szervezet elkezdi emészteni a fehérjét,

aminosavakra bontja szét. A szervezet különböző okokból aminosavakat használ, beleértve az izmok növekedését és
fejlesztését, az izmok gyógyítását és javítását, valamint az élelmiszerek emésztését. Néhány aminosav, mint a kreatin és
az aszparaginsav, nem esszenciális aminosavak, ami azt jelenti, hogy a test természetes módon is termeli őket. A többi, mint például a triptofán azért fontos, mert a szervezetnek bár szüsége van rá, az általunk bevitt tápanyagokból kell megszereznie.

Kreatin

A kreatint a máj, a vesék és a hasnyálmirigy termeli, bár természetesen az élelmiszerforrásokban is megtalálható. A szervezet átalakítja a kreatint egy olyan anyaggá, amit kreatin foszfátnak, vagy foszforkreatinnak nevezünk, amiket a szervezet energianyerés céljából az izomzatban tárol. Ezeket különösen intenzív, rövid ideig tartó gyakorlatoknál használja fel. Gyakran por formájában, és teljesítménynövelés céljából értékesítik.

Felhasználás és források

A kreatint az intenzív testmozgásoknál használja a szervezet energianyerés céljából. A leghatékonyabb a rövid, nagy erőkifejtést igénylő mozgásoknál, mint például a súlyemelés. A kreatin nem csak energiát ad, de az izomtömeg növekedését is felgyorsítja. A kreatint izomdisztrófia és krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére is alkalmazták izomfejlesztés gyorsító hatása miatt. A kreatin táplálékforrásai közé tartoznak a sovány vörös húsok - különösen a vadon élő állatok húsai -, valamint a hal, a lazac és a tonhal is.

Óvintézkedések

Néhány embernél jelentkeztek mellékhatások, mint például a vízveszteség, hasmenés vagy hányinger. Egyéb alkalmi mellékhatások közé tartoznak az izomgörcsök, a magas vérnyomás és a vesekárosodás, különösen, ha dehidratált állapotba kerül a kreatin szedése alatt. A kreatin szedése előtt fontos konzultálnia kezelőorvosával, mivel a kreatin reagálhat gyógyszerekkel, de akár a koffeinnel is. A legtöbb esetben bőségesen elég kreatint tudunk bevinni a szervezetünkbe normál, kiegyensúlyozott étkezéssel.

Rendszeres edzés mellett szüksége van a szervezetnek egy kis extra kreatinra, de az ilyen helyzeteknél ugyan úgy körültekintően kell eljárni.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS