A fehérje egy alapvető tápanyag a szervezet számára, és elengedhetetlen az izom fejlődéséhez és regenerálódásához. A fehérje számos ételben megtalálható, de a fehérjeturmix is jó megoldás a pótlására. A turmixoknak hatalmas ízválasztéka van, az pedig rajtunk áll, hogy ezt vízzel vagy tejjel keverjük. A tejes változat több kalóriát tartalmaz, mint a vizes, viszont tömegnöveléshez sokkal hasznosabb. Ha a célod a fogyás, kerüld a tejes változatot, illetve mielőtt nekiállnál egy diétának, konzultálj a kezelőorvosoddal.
Fehérjekategóriák
A fehérje 20 aminosavat tartalmaz. 8 esszenciális aminosavat, amit a táplálkozás révén pótolunk, és a maradék 12 pedig megtalálható a szervezetünkben. A fehérjeforrások aminosavtartalmúak. Az állati fehérjeforrások teljes értékű fehérjeforrások, ami azt jelenti, hogy mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazzák, míg a növényi eredetűek hiányosak, ugyanis legalább 1 aminosav mindig hiányzik belőlük. A növényi forrásokat kombinálva azonban pótolhatjuk a teljes láncot.
A turmix előnyei
A turmixok általában teljes értékű fehérjeforrások. A tejsavó fehérje tej felhasználásával készül, míg a szójafehérje növényi alapú. A "Nancy Clark Sporttáplálási Útmutatója" szerint a turmixok lehetővé teszik a teljes fehérje fogyasztását külön, fehérjében gazdag étkezés nélkül is. Néhány turmix tartalmaz hozzáadott vitaminokat és ásványianyagokat is.
A tej, mint kiegészítő
A tej lehet teljes vagy csökkentett zsírtartalmú, illetve zsírmentes is. Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy milyen fajta tejet veszünk a kalória- és fejérjetartalma miatt. Egy csésze tej 146 kalóriát tartalmaz; egy csésze 2 százalék zsírtartalmú tej 122 kalóriát tartalmaz; és a zsírmentes változat 88 kalóriával büszkélkedhet. A tej, függetlenül a zsírtartalomtól körülbelül 8 gramm fehérjét tartalmaz poharanként. A tej tehát kalóriával és fehérjével is hozzájárul a fehérjeturmix mellé, ha viszont tej nélkül isszuk a fehérjét, az így is tartalmaz elegendő fehérjét.
Fehérjeszükséglet
Egy embernek átlagosan 0.8 gramm/testsúlykilogramm fehérjére van szüksége, míg egy sportolónak izomtömegnövelésnél 1.5-2 gramm a szükséges mennyiség. Bár a szervezetünk fehérjét igényel, a felesleges fehérje nem előnyös. A szervezet vagy átalakítja a felesleget zsírrrá, vagy felhasználás nélkül kiüríti azt a szervezetből.
Szakértői betekintés
A Mayo Klinika táplálkozási szakembere, Katherine Zeratsky megjegyzi, hogy a helyes és rendszeres táplálkozás helyetti turmix révén történő fehérjepótlással a szervezet elveszíti azokat az előnyöket, amiket a helyes táplálkozással kap.