Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A szerotonin szindróma és az L-triptofán

Aminosav
serotonin

Ha depresszióban vagy szorongásban szenved, ajánlott az L-triptofán használata. Ez az aminosav természetesen megtalálható az élelmiszerekben is, de külön kiegészítő formájában is kapható. Bár az L-triptofán javíthat a tüneteken, nem veszélytelen. Az L-triptofán egyik mellékhatása a szerotonin szindróma. Ennek lényege, hogy a szerotonin neurotranmitter szintje túl magassá válik a testünkben, ami veszélyes lehet.

A triptofán működése

Az L-triptofán lényege, hogy növeli a szerotonin szintjét a szervezetben. A szerotonin szerepet játszik a depresszióban, és ezért tud segíteni az L-triptofán és azok az antidepresszánsok is melyek ezt veszik célkeresztbe a hangulatunk javításában. Ha L-triptofánt szed, akkor a szervezet egy bonyolult kémiai út során átalakítja azt szerotoninná, viszont ha túl sok L-triptofánt viszünk be, könnyen kialakulhat a szerotonin szindróma.

Az L-triptofán és más gyógyszerek

Ha az L-triptofánt más gyógyszerekkel szedi - amik szintén emelik a szerotonin szintet - könnyen kialakulhat a szerotonin szindróma. Ha a  triptofánt például a sertaline, a venlafaxine vagy a phenelzine nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzuk, könnyen mégtörténhet a baj. Mielőtt elkezdené szedni az L-triptofánt, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

Tünetek

Az L-triptofán használatából eredő szerotonin szindróma kognitív és magatartási változásokat, gasztrointesztinális problémákat és izomtüneteket okozhat. A Utah Poison Control Center megjegyzi, hogy a betegek 54 %-a zavarossá válik, 57 %-nál jelentkezett izomrángás, és 46 %-nál magasabb testhőmérsékelt. Hasmenés, hányás, hányinger és koordinációs problémák is előfordulhatnak. Mellékhatása még a remegés, hidegrázás és magas vérnyomás. A szerotonin szindróma egyéb lehetséges tünetei küzé tartozik a hallucináció, kóma, szorongás, izommerevség, és a hasi görcsök.

Kezelése

Ha kezelő orvosa szerotonin szindrómát állapított meg önnél, készüljön, hogy LEGALÁBB 24 órát fog bent tölteni a kórházban. Olyan gyógyszereket fog kapni, amelyek csökkentik eme szindróma tüneteit. Az L-triptofán szedését az orvosa le is állíthatja, sőt, olyan gyógyszert is kaphat, amely gátolja a neurotranszmitterek képzését a szervezetben. Ha súlyos az állapot, szüksége lehet egy ideiglenes légzőcsőre, vagy olyan gyógyszerekre, amik bénítják az izmot. A tünetek a kezelést követő 24 órán belül csillapodhatnak.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS