Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A triptofán és a niacin

Aminosavak
niacin és triptofán tartalmú ételek

A szervezetnek szüksége van adott tápanyagokra a működéshez. Ezek közül kettő kiemelkedik, a niacin és a triptofán. Ez a két tápanyag különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon specifikus szerepet tölt be a szervezet biokémiai folyamataiban. Ennek eredményeképp, akár csak az egyik hiánya is negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet.

A triptofán

triptofán egy esszenciális aminosav, vagyis a szervezetünk nem képes előállítani. Étkezéssel kell pótolunk. A csecsemőknél igen fontos a megfelelő növekedés miatt, a felnőtteknél pedig hozzájárul a nitrogén egyensúly fenntartásához. A szervezet triptofánt használ niacin, B vitamin, és szerotonin képzésére is. A szerotonin nagy szerepet játszik az alvás, a hangulatunk és az impulzusok szabályozásában. A triptofán hiánya álmatlansághoz, depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez és váratlan fogyáshoz vezethet.

A niacin

A niacin a 8 B vitamin egyike, B3 vitamin néven is ismert. A niacin egy vízben oldódó vitamin, amiből ha túl sokat viszünk be, egyszerűen távozik a szervezetből a vizelettel. Diétánál hatalmas szerepe van, ugyanis a niacin lebontja a szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket és az alkoholt is, ezeket pedig felhasználható energiává alakítja. Ez azt jelenti, hogy a diéta rendszeres niacinellátást igényel.

A niacin és triptofán közti kapcsolat

A májban a triptofán, B6 vitamint és vasat tartalmazó enzimekkel együtt niacint termel. Átlagosan 60 mg triptofán körülbelül 1 mg niacint hoz létre. A niacin vagy triptofán elégtelen bevitele a pellagra betegséghez vezet. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartoznak a téveszmék, hasmenés, hányás, mentális zavartság, depresszió, memóriavesztés, pikkelyes bőrelváltozások és gyulladásos nyálkahártya. Ha nem kezelik megfelelően, a pellagra halálhoz is vezethet.

Ajánlott adag

A niacin optimális dózisa az Orvostudományi Intézet ajánlásain alapul, emellett pedig kortól és nemtől függően változnak. A 14 évnél idősebb férfiaknak napi 16 mg a javasolt mennyiség, míg a nőknél ez az adag 14 mg-ra csökken, azonban a terhes vagy szoptató nőknek nagyobb mennyiségre van szüksége. Ami a triptofánt illeti, nem szükséges külön szednie, hacsak nincs olyan egészségügyi problémája, ami ezt megkövetelné, például álmatlanság. A megfelelő és változatos étkezés általában elég, hogy pótoljuk ezt az aminosavat a szervezetünkben. Fontos azonban, hogy ha mégis táplálékkiegészítő útján kívánja pótolni ezt az aminosavat, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

Élelmiszer források

A triptofán forrásai a sajt, csirke, pulyka, tojás, hal, tej, diófélék, földimogyoró, tökmag, szezámmag, szója és a tofu. Eközben a niacin forrásai a  baromfi, hal, sovány hús, dió, tojás és tejtermékek. Számos hüvelyes, kenyér és gabonafélék is biztosítanak kisebb mennyiségű niacint.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS