Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

A triptofán és a niacin

Aminosav

2018. február 24.

niacin és triptofán tartalmú ételek

A szervezetnek szüksége van adott tápanyagokra a működéshez. Ezek közül kettő kiemelkedik, a niacin és a triptofán. Ez a két tápanyag különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon specifikus szerepet tölt be a szervezet biokémiai folyamataiban. Ennek eredményeképp, akár csak az egyik hiánya is negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet.

A triptofán

triptofán egy esszenciális aminosav, vagyis a szervezetünk nem képes előállítani. Étkezéssel kell pótolunk. A csecsemőknél igen fontos a megfelelő növekedés miatt, a felnőtteknél pedig hozzájárul a nitrogén egyensúly fenntartásához. A szervezet triptofánt használ niacin, B vitamin, és szerotonin képzésére is. A szerotonin nagy szerepet játszik az alvás, a hangulatunk és az impulzusok szabályozásában. A triptofán hiánya álmatlansághoz, depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez és váratlan fogyáshoz vezethet.

A niacin

A niacin a 8 B vitamin egyike, B3 vitamin néven is ismert. A niacin egy vízben oldódó vitamin, amiből ha túl sokat viszünk be, egyszerűen távozik a szervezetből a vizelettel. Diétánál hatalmas szerepe van, ugyanis a niacin lebontja a szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket és az alkoholt is, ezeket pedig felhasználható energiává alakítja. Ez azt jelenti, hogy a diéta rendszeres niacinellátást igényel.

A niacin és triptofán közti kapcsolat

A májban a triptofán, B6 vitamint és vasat tartalmazó enzimekkel együtt niacint termel. Átlagosan 60 mg triptofán körülbelül 1 mg niacint hoz létre. A niacin vagy triptofán elégtelen bevitele a pellagra betegséghez vezet. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartoznak a téveszmék, hasmenés, hányás, mentális zavartság, depresszió, memóriavesztés, pikkelyes bőrelváltozások és gyulladásos nyálkahártya. Ha nem kezelik megfelelően, a pellagra halálhoz is vezethet.

Ajánlott adag

A niacin optimális dózisa az Orvostudományi Intézet ajánlásain alapul, emellett pedig kortól és nemtől függően változnak. A 14 évnél idősebb férfiaknak napi 16 mg a javasolt mennyiség, míg a nőknél ez az adag 14 mg-ra csökken, azonban a terhes vagy szoptató nőknek nagyobb mennyiségre van szüksége. Ami a triptofánt illeti, nem szükséges külön szednie, hacsak nincs olyan egészségügyi problémája, ami ezt megkövetelné, például álmatlanság. A megfelelő és változatos étkezés általában elég, hogy pótoljuk ezt az aminosavat a szervezetünkben. Fontos azonban, hogy ha mégis táplálékkiegészítő útján kívánja pótolni ezt az aminosavat, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

Élelmiszer források

A triptofán forrásai a sajt, csirke, pulyka, tojás, hal, tej, diófélék, földimogyoró, tökmag, szezámmag, szója és a tofu. Eközben a niacin forrásai a  baromfi, hal, sovány hús, dió, tojás és tejtermékek. Számos hüvelyes, kenyér és gabonafélék is biztosítanak kisebb mennyiségű niacint.

 

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon

Hagyjon egy hozzászólást

ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!