Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

9 alapvető aminosav a szójababban

Aminosav

2018. január 22.

szójabab

Az megfelelő étkezéssel bevitt fehérjék biztosítják a szervezet építőköveit, az aminosavakat, hogy előállítsák a különböző típusú fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van. A nem esszenciális aminosavak azok, amiket a szervezet maga is képes előállítani. Ezzel szemben a szervezet az esszenciális aminosavakat már nem képes előállítani, ezeket az étkezéssel kell pótolnunk. Bár sok állati fehérje biztosítja az aminosavak teljes mennyiségét, a szójabab és a quinoa az egyetlen növényi eredetű élelmiszer, ami tartalmazza  mind a kilenc esszenciális aminosavat.

Az aszpartát család

Az esszenciális aminosavakat kémiai összetételük szerint csoportosítjuk. Az aszpartát családba tartozik a lizin, a metionin , és a treonin, amelyek esszenciális aminosavak, és megtalálhatóak a szójababokban. A lizin nagyon sok fehérjében megtalálható, és különösen fontos a csontozat, izomzat és ízületek egészsége miatt. A metionin egyike azon két aminosavnak, amelyek ként tartalmaznak. A szervezet metionint használ S-adenozil és L-metionin, közismertebb nevén SAM anyag előállítására. Ez a kémiai anyag számos anyagcsere folyamatban vesz részt a szervezetben. A treoninnak van egy csoportja, amely általában reagál a foszfát molekulákkal. A foszfát molekulák és az ezzel reagáló aminosavak, mint a treonin igen fontos szerepet játszanak a fehérjék aktiválásában és deaktiválásában.

A pyruvate család

Szójabab, tofu, szójatej és az összes szója termék tartalmazza a pyruvate fajtáit, beleértve a leucint, izoleucint és a valint is. A leucin, izoleucin és a valin a fehérjemolekulák belsejében található meg, bizonyos módon összeköti, és stabilizálja annak háromdimenziós szerkezetét. Az adott alak megőrzése döntő fontosságú a különböző típusú fehérjemulekulák működése miatt a szervezetben.

Az aromás család

Az esszenciális aminosavak közül az aromás családba soroljuk a fenilalanint és a triptofánt. Az "aromás" szó nem igazán az illatára utal az aminosavaknak, inkább arra, hogy a kémiai szerkezetük magukba foglalják a kötött szénatomok gyűrűjét. A triptofán egyik fontos szerepe a szervezetben az, hogy beépül a szerotonin neurotranszmitterbe. A fenilalanin más fontos idegrendszeri anyagok, köztük az epinefrin és a dopamin összetevői is. Az étrendben lévő aromás aminosavak elégtelen mennyisége - a szójababtól vagy más fehérjeforrástól - lelassíthatja a szerotonin, a dopamin és az epinefrin termelődésének sebességét.

Hisztidin

A hisztidin egyedülálló kémiai szerkezettel rendelkezik, szemben a többi esszenciális aminosavval. A szervezet hisztidint használ számos fontos kémiai anyag gyártásához, beleértve a hisztamint is. A hisztamin egy vegyi anyag, amely az allergiás reakciók tüneteinek többségéért felelős, és számos feladatot lát el az emésztésben és az idegrendszeri folyamatokban is.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!