Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

9 alapvető aminosav a szójababban

Aminosavak
szójabab

Az megfelelő étkezéssel bevitt fehérjék biztosítják a szervezet építőköveit, az aminosavakat, hogy előállítsák a különböző típusú fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van. A nem esszenciális aminosavak azok, amiket a szervezet maga is képes előállítani. Ezzel szemben a szervezet az esszenciális aminosavakat már nem képes előállítani, ezeket az étkezéssel kell pótolnunk. Bár sok állati fehérje biztosítja az aminosavak teljes mennyiségét, a szójabab és a quinoa az egyetlen növényi eredetű élelmiszer, ami tartalmazza  mind a kilenc esszenciális aminosavat.

Az aszpartát család

Az esszenciális aminosavakat kémiai összetételük szerint csoportosítjuk. Az aszpartát családba tartozik a lizin, a metionin , és a treonin, amelyek esszenciális aminosavak, és megtalálhatóak a szójababokban. A lizin nagyon sok fehérjében megtalálható, és különösen fontos a csontozat, izomzat és ízületek egészsége miatt. A metionin egyike azon két aminosavnak, amelyek ként tartalmaznak. A szervezet metionint használ S-adenozil és L-metionin, közismertebb nevén SAM anyag előállítására. Ez a kémiai anyag számos anyagcsere folyamatban vesz részt a szervezetben. A treoninnak van egy csoportja, amely általában reagál a foszfát molekulákkal. A foszfát molekulák és az ezzel reagáló aminosavak, mint a treonin igen fontos szerepet játszanak a fehérjék aktiválásában és deaktiválásában.

A pyruvate család

Szójabab, tofu, szójatej és az összes szója termék tartalmazza a pyruvate fajtáit, beleértve a leucint, izoleucint és a valint is. A leucin, izoleucin és a valin a fehérjemolekulák belsejében található meg, bizonyos módon összeköti, és stabilizálja annak háromdimenziós szerkezetét. Az adott alak megőrzése döntő fontosságú a különböző típusú fehérjemulekulák működése miatt a szervezetben.

Az aromás család

Az esszenciális aminosavak közül az aromás családba soroljuk a fenilalanint és a triptofánt. Az "aromás" szó nem igazán az illatára utal az aminosavaknak, inkább arra, hogy a kémiai szerkezetük magukba foglalják a kötött szénatomok gyűrűjét. A triptofán egyik fontos szerepe a szervezetben az, hogy beépül a szerotonin neurotranszmitterbe. A fenilalanin más fontos idegrendszeri anyagok, köztük az epinefrin és a dopamin összetevői is. Az étrendben lévő aromás aminosavak elégtelen mennyisége - a szójababtól vagy más fehérjeforrástól - lelassíthatja a szerotonin, a dopamin és az epinefrin termelődésének sebességét.

Hisztidin

A hisztidin egyedülálló kémiai szerkezettel rendelkezik, szemben a többi esszenciális aminosavval. A szervezet hisztidint használ számos fontos kémiai anyag gyártásához, beleértve a hisztamint is. A hisztamin egy vegyi anyag, amely az allergiás reakciók tüneteinek többségéért felelős, és számos feladatot lát el az emésztésben és az idegrendszeri folyamatokban is.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS