![]() |
Termékek
Kategória szerint
teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás
20 000 Ft felett ingyenes szállítás
100% elégedettség garancia
30 napos pénzvisszafizetési garancia
ajándék csajozási ebook
Az megfelelő étkezéssel bevitt fehérjék biztosítják a szervezet építőköveit, az aminosavakat, hogy előállítsák a különböző típusú fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van. A nem esszenciális aminosavak azok, amiket a szervezet maga is képes előállítani. Ezzel szemben a szervezet az esszenciális aminosavakat már nem képes előállítani, ezeket az étkezéssel kell pótolnunk. Bár sok állati fehérje biztosítja az aminosavak teljes mennyiségét, a szójabab és a quinoa az egyetlen növényi eredetű élelmiszer, ami tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat.
Az esszenciális aminosavakat kémiai összetételük szerint csoportosítjuk. Az aszpartát családba tartozik a lizin, a metionin , és a treonin, amelyek esszenciális aminosavak, és megtalálhatóak a szójababokban. A lizin nagyon sok fehérjében megtalálható, és különösen fontos a csontozat, izomzat és ízületek egészsége miatt. A metionin egyike azon két aminosavnak, amelyek ként tartalmaznak. A szervezet metionint használ S-adenozil és L-metionin, közismertebb nevén SAM anyag előállítására. Ez a kémiai anyag számos anyagcsere folyamatban vesz részt a szervezetben. A treoninnak van egy csoportja, amely általában reagál a foszfát molekulákkal. A foszfát molekulák és az ezzel reagáló aminosavak, mint a treonin igen fontos szerepet játszanak a fehérjék aktiválásában és deaktiválásában.
Szójabab, tofu, szójatej és az összes szója termék tartalmazza a pyruvate fajtáit, beleértve a leucint, izoleucint és a valint is. A leucin, izoleucin és a valin a fehérjemolekulák belsejében található meg, bizonyos módon összeköti, és stabilizálja annak háromdimenziós szerkezetét. Az adott alak megőrzése döntő fontosságú a különböző típusú fehérjemulekulák működése miatt a szervezetben.
Az esszenciális aminosavak közül az aromás családba soroljuk a fenilalanint és a triptofánt. Az "aromás" szó nem igazán az illatára utal az aminosavaknak, inkább arra, hogy a kémiai szerkezetük magukba foglalják a kötött szénatomok gyűrűjét. A triptofán egyik fontos szerepe a szervezetben az, hogy beépül a szerotonin neurotranszmitterbe. A fenilalanin más fontos idegrendszeri anyagok, köztük az epinefrin és a dopamin összetevői is. Az étrendben lévő aromás aminosavak elégtelen mennyisége - a szójababtól vagy más fehérjeforrástól - lelassíthatja a szerotonin, a dopamin és az epinefrin termelődésének sebességét.
A hisztidin egyedülálló kémiai szerkezettel rendelkezik, szemben a többi esszenciális aminosavval. A szervezet hisztidint használ számos fontos kémiai anyag gyártásához, beleértve a hisztamint is. A hisztamin egy vegyi anyag, amely az allergiás reakciók tüneteinek többségéért felelős, és számos feladatot lát el az emésztésben és az idegrendszeri folyamatokban is.
Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!
0 / 5
4:00