Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A titokzatos yohimbe vágyfokozó betiltása

Potencianövelő Gyógynövény
yohimbe fa

Mi az a yohimbe?

A yohimbe egy örökzöld fa (Pausinystalia yohimbe - Corynanthe yohimbi), amely őshonos Kongóban, Gabonban, Nigériában és Kamerunban. A yohimbe-fa kérgének potencianövelő hatását már régóta felfedezték és ennek megfelelően alkalmazták is a potencia zavarok ellen. A kameruni törzsek a termékenység fokozására és a férfierő növelésére használták. Még a cikk elején leszögezzük, hogy a yohimbe egy Magyarországon, 2012 óta az ÁNTSZ által betiltott gyógynövény. A Kapszulacenter webshop nem forgalmaz és árusít yohimbét és a vásárlását sem javasolja, a cikk célja mindössze a yohimbe hatásáról való ismeretterjesztés.

A yohimbe elterjedése

A közép-afrikai német telepesek voltak az elsők, akik európaiként kipróbálták a "szerelemfa" vágyfokozó hatásait, s a yohimbe fa kérgét a tengeren juttatták el Németországba, ahol 1896-ban egy Spiegel nevű kutató fedezte fel. Az általa felfedezett igen hatékony alkaloida a fa neve után a yohimbin nevet kapta. A yohimbe fa kérge 6% yohimbint tartalmaz, ez az a vegyület, ami a hatásért felel. Az 1980-as években a kaliforniai Stanford egyetemen újból megpróbálták a korábban tapasztalt eredményeket alátámasztani. A vizsgált patkányok egyetlen óra alatt több, mint 50 erekcióra voltak képesek, s az ezt követő emberi kísérletek alanyai, helyi egyetemista fiúk, akik a 20-as éveik elején jártak, szintén lelkesen számoltak be a yohimbin hatásairól.

A 60-as és 70-es évek hippi korszakának egyik ünnepelt teljesítményfokozója volt a yohimbe kapszula, mely a kicsapongó életmódú fiatalok közt nagy népszerűségnek örvendett negatív hatásai ellenére is. Mára természetesen a yohimbe rendelése nem legális, így nem is elterjedt Magyarországon.

A yohimbe hatóanyaga

A yohimbe hatóanyaga a yohimbin alkaloida, mely számos más növényben megtalálható. Yohimbint tartalmaz többek között a nyugat-afrikai niandófa (Alchornea floribunda) kérge, néhány kígyógyökérfajta (Rauwolfia serpentina, Rauwolfia volkensii) a Dél- Amerikában honos quebrachofa (Aspidosperma quebrachoblanco) és a Mitragyna stipulose is. A legerősebb hatással és a legmagasabb yohimbin aránnyal a yohimbe fa rendelkezik. Hasonló hatással rendelkezik az iboga fa is, mely hatását tekintve talán a legközelebb áll a yohimbe fához.

 yohimbin

Yohimbe tea készítése

A yohimbe enyhe hatású MAO-gátló ezért, nem ajánlott kávé és csoki mellett a fogyasztása. Fogyasztói citromfűvel és egyéb nyugtató hatású gyógynövény keverékkel szokták elkeverni. Így a hatása is jobban kijön és a mellékhatásai is enyhébbek lesznek. Teában már 1 grammnak érezni lehet a hatását, de erőteljesebb vágyfokozó hatás érdekében egyesek akár 5 grammot is beletesznek a teájukba.

A Yohimbe hatása

A yohimbe fa kérgéből készült étrend-kiegészítő elterjedt volt a 2000-es évek elejéig, mikor is betiltották. Yohimbin-hidroklorid hatására az erekciók és orgazmusok száma három­ szorosára növekedett a stanfordi tesztalanyoknál. A yohimbe azonban nem csodaszer az is beigazolódott, hogy a yohimbin a teljes szervi impotencia esetén nem volt hatásos, viszont a pszichikai eredetű erekciós zavarokkal küzdők, egészen pozitív hatásról számoltak be. Azonban a yohimbe afrodiziákum hatása mellett negatív mellékhatásai is vannak. A zsírégető és élénkítő hatás még a pozitív hatások közé tartozik, de sokan erős szívdobogásról, izomgörcsökről és kimelegedésről számoltak be.

A yohimbe vágyfokozó hatása közismert, de a zsírégetésre is használható. Elősegítheti a zsírszövet jobb vérellátását -a rossz vérellátás meggátolhatja a zsírsavak szervezeten belüli lebontását- támogatva a fogyást. Utóbbi időkben nem voltak erre vonatkozó emberkisérletek, így ezek csak megfigyeléseken alapuló megállapítások.

A Yohimbe betiltása

A yohimbe fogyasztása káros az egészségre, ezért kérjük kerüljék a fogyasztását. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, és kiszűrésükre Magyarországon is ellenőrzési akciót indított még 2012-ben, de azóta is fel-fel tűnik bizonyos boltok polcain. A Kapszulacenter kínálatában nincsen yohimbe tartalmú étrend-kiegészítő és javasoljuk az ilyen tartalmú szerek elkerülését.

yohimbe kapszula Yohimbine levele yohimbe kéreg 

Milyen alternatívái vannak a yohimbének

A yohimbe fa kérgének vágyfokozó hatása erős, de mellékhatásai miatt vásárlása és rendelése tiltott. Hasonló vágyfokozó hatással bírhatnak hasonló egzotikus gyógynövények, mint a damiana (azték kulturkőr népszerű afrodiziákuma), a muira puama (Amazonasi esőerdő törzsei használták) és a maca por, amit az inkák használtak előszeretettel. Ezek is pusztán gyógynövények, de mellékhatásmentesek (ami a yohimbéről nem mondható el) és afrodiziákum hatással bírnak.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS