Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A D-vitamin kapcsolata a tesztoszteronnal

Vitaminok Férfi termékek
d vitamin hatása

Amikor D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkről beszélünk akkor a kolakeciferolról beszélünk vagyis a D3 vitaminról, ami egy zsírban oldódó vitamin. A D3 mellett léteziok D2 vitamin is, de ez növényi eredetű és sokkal rosszabb hatékonyságú, így a D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők jellemzően D3-at tartalmaznak.

A D-vitamint sokan nem is vitaminnak tartják, hanem egy prohormonnak, ami szerepet játszik a D-hormon termelődésében a szervezetben. A magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányos. A D-vitamin hiány megszüntetése nagyban javítaná a lakosság egészségi állapotát, a halandóség 7-10%-kal csökkenne, míg az átlagéletkor 2-4 évvel nőne. 24%-kal csökkenne a deréktáji törések száma, több, mint 75%-kal a gyerekkori cukorbetegségek kialakulása és a rákos megbetegedések kockázatát is több, mint harmadával csökkentené. Az már csak hab a tortán, hogy az influenza járványok is sokkal kevesebb embert érintenének.

Mik a D-vitamin hatásai?

A D-vitamin az egyik legkevésbé ismert és legalulértékeltebb vitamin. Számos pozitív élettani hatása ismert. Legrégebb óta a kalcium a csontokba való beépülését segítő hatását figyelték meg. A D-vitamin hiánya gyenge csontokhoz és törésekhez vezethet. Emellett a D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A D-vitamin szedése csökkenti a szívelégtelenségek kialakulásának esélyét, csökkenti a reumás megbetegedéseket és a cukorbetegség kialakulását is megakadályozhatja egyes esetekben. Az egyik legnagyobb pozitív hatása a szív erősítése, aminek okozója, hogy a magas vérnyomás kialakulását megelőzi, javítja az erek állapotát, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát ezáltal kisebb terhelést kap a szív. Az inzulinfüggő cukorbetegségek kialakulását is megakadályozhatja a nagy dózisú D-vitamin szedés.

A D-vitamin összefüggést mutata a tesztoszteron szinttel, így a magasabb D-vitamin szint magasabb libidóval, nagyobb izomtömeggel és jobb hangulattal járhat. A D-vitamin segíti a szerotonin termelődését, vagyis az ingerek jobban átmennek az idegsejtek közötti kapcsolódásokon.

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?

Az elsődleges forrása a a D-vitaminnak a napfény, ezért is télen esik le az emberekben a D-vitamin szintje és romlik a közérzete is egyben. A napfényben lévő UV-B sugarak hatására szintetizálódik a bőrben, majd az inaktív D-vitamin a vesében és a májban, enzimek hatására alakul át hasznosítható formába. D-vitamint csak az UV-B sugárzás tud szintetizálni ezért is hasztalan a szolárium a D-vitamin pótlására, mert abban zömmel UV-A sugarak találhatóak. A napozáson túl olajos halak, makréla, lazac, pisztráng, csukamáj, élesztő, gomba, avokádó, kakaó, kókusz és tojássárgája fogyasztásával is D-vitaminhoz juttathatjuk a szervezetünket. A megfelelő D-vitaminszint eléréséhez hosszú kúra szükséges, vagyis ez egy feltöltési időszak. Például ha a januári-februári megfázás-szezonra szeretnénk felkészülni akkor már érdemes november elején elkezdeni a D-vitamin tartalmú készítmények fogyasztását, hogy felhalmozódhasson a szervezetben. Fontos megjegyezni, hogy túlsúlyos embereknek nagyobb mennyiségű D-vitamin bevitelére van szüksége, mert ez egy zsírban oldódó vitamin, így a magasabb testzsír százalék esetén nem jut elegendő mennyiség a sejteknek.

d vitamin napozas

D-vitamin és tesztoszteron szint kapcsolata

Számos tanulmány és kutatás bizonyítja, hogy a magasabb D-vitamin szintű férfiakban magasabb a tesztoszteron aránya is és potensebbek, mint a társaik akiknek a vére jóval kevesebb D-vitamint tartalmaz. Számos kutatás vizsgálta a D-vitamin szint és a sportteljesítmény kapcsolatát és azt találták, hogy a magasabb D-vitamin szint (25-OH-D vitamin) magasabb tesztoszteron szinttel jár és a II-es típusú izomrostok méretét és számát képes növelni. A D-vitamin-szint csökkenéssel sportolói teljesítmény csökkenést tapasztaltak ill. a kor előrehaladtával is csökken a zservezet D-vitaminnal való ellátottsága. Számos edző emiatt is ajánl minden nap mérsékelt idejű napfürdőzést.

 • Egy a Journal of Andrologyban megjelent koreai tanulmány mutatott rá, hogy a D-vitamin-hiány és a tesztoszteron hiány szoros kapcsolatban áll egymással. Az alacsony tesztoszteron szint közvetlen következménye a rossz hangulat, csökkenő izomtömeg, eltűnő nemi vágy, merevedési zavarok és a csontritkulás. Az alacsony tesztoszteron szint hosszú távon szívproblémákhoz és a rák kialakulásához is vezethet. A koreai kutatásban 652 férfi vett részt és azt találták, hogy a 20ng/ml alatti D-vitamin mennyiség 2,65-szörösére növelte az alacsony tesztoszteron szint esélyét.

 • Egy másik kutatás szerint, amit a Grazi Orvosi Egyetemen végeztek 2299 férfi bevonásával szintén a D-vitamin és tesztoszteron szint kapcsolatát erősítette meg. A Clinical Endocrinologyban publikálták a tanulmányt és azt találták, hogy akiknek 30ng-nél magasabb volt a vérük ml-kénti D-vitamin szintje azoknak sokkal magasabb volt a tesztoszteron szintjük. Szintén ebben a kutatásban azt találták, hogy a férfiaknak július-augusztusban a lemagasabb a tesztoszteron szintjük, míg február-márciusban egy hosszú és sötét tél után a legalacsonyabb.

 • A Holland Napfény Kutatófórum is azt a megállapítást publikálta, hogy „azok a férfiak akik gondoskodnak a szervezetük megfelelő D-vitaminnal való ellátottságáról azoknak magasabb a libidójuk és egészségesebb a tesztoszteron szintjük is”.

 • Már az 1950-es években is kísérleteztek a német sportolók esetében UV-B fényterápiával és az ezáltal kiváltott D-vitamin szint növekedés egyértelműen javított a sportteljesítményüket.

 • Nem konkrét kutatás, de régi megfigyelésen alapuló jó tanács, hogy gyermekre vágyó pároknak azt javasolják utazzanak el valami napos helyre, mert az javítja a férfiak spermaszámát, a nők szexuális egyensúlyát és a libidójukat is.

 • Egy 19 000 elemszámú, angol kutatás alapján az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező férfiak 6-szor nagyobb eséllyel lesznek prosztatarákosak. Ez is indirekt módon a magas D-vitamin szint és magas tesztoszteron szint kapcsolatát hivatott bizonyítani.

 • A tesztoszteron szint és a D-vitamin szint kapcsolatát vizsgáló hosszú távú kutatások is rendelkezésre állnak. Egy 165 alanyos, placebo kontrollált vizsgálat kimutatta, hogy az 1 éven át napi 3332 NE egység D-vitamint szedő tesztalanyok tesztoszteron szinte 25%-ot, míg szabad tesztoszteron szintje 20%-ot növekedett.

Mennyi az ajánlott napi D-vitamin mennyiség?

Napi 1500-2000 NE ajánlott a szervezet egészséges müködéséhez. Régebben 400 majd 800 NE volt, az ajánlott. Ma már sokan a napi ajánlott mennyiség többszörösét javasolják, de az biztos, hogy 5000 NE egységig biztosan nem okoz semmiféle problémát, sokan 10 000 NE napi mennyiségig is felmennek, bármiféle negatív tapasztalat nélkül.

Mennyi napozás szükséges a napi D-vitamin szükséglet kielégítéséhez?

Már napi 30 perc erős napfény is elegendő a D-vitamin pótlására. Sajnos azonban ez nincs meg sokaknak, főleg az északabbi országokban, ahol hosszú és felhős a tél. Ezért is hívták a D-vitamin hiányt a századfordulón angolbetegségnek is, mert Angliában nagyon keveset süt a nap és az emberek akkor is keveset mozdultak ki zárt helységekből, legyen szó gyárról vagy lakásról.

Milyen tünetei vannak a D-vitamin hiányának?

A D-vitamin hiánya ún. hiánybetegségekhez vezethet. A vér alacsony D-vitamin tartalma a következő problémákat eredményezheti: csontritkulás, gyenge csontozat, alacsony tesztoszteron szint, legyengült immunrendszer.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS