Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az impotencia és a merevedési zavar

Férfi termékek Tesztoszteron fokozó Potencianövelő
impotencia

Impotencia, merevedési zavar vagy potencia zavar? Ez a sok kifejezés talán zavaró lehet, de elmondjuk mi az impotencia jelentése és megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Orvosilag az imotencia egy sor férfiknál fennálló szexuális probléma gyűjtőneve. Az impotencia coeundi orvosilag akkor áll fenn, ha valaki képtelen az erekcióra / szexuális közösülésre és ezáltal nem képes a gyermeknemzésre. Az impotencia generandi a nemzőképtelenséget, míg az impotencia ejaculandi az ejakulációra való képtelenséget jelenti.

A köznyelvben akkor beszélünk impotenciáról (erektilis diszfunkció, agolul: erectile dysfunction, röviden: ED), ha egy férfi az esetek nagy részében, hosszú ideje nem képes erekcióra (erekcióra való képtelenség). Ezzel szemben a merevedési- vagy potenciazavar olyan probléma, mely miatt egy férfi szexuális élete, erekciója nem kielégítő, nehézséget okoz az erekció fenntartása, de ez többnyire csak átmeneti

Magyarul az impotencia, a potencia- és a merevedési zavar ugyanazokat a tüneteket takarja, csak a foka és az ideje más. Orvosilag a hosszan tartó merevedesi zavart impotenciaként diagnosztizálják. A későbbiekben ha ED-re, impotenciára, merevedési zavarra, potenciazavarra, erekciós problémára hivatkozunk, akkor egyre kell gondolni.

impotencia

Igaz, hogy a szexuális funkciók az életkorral csökkennek, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy sok öregedő férfi és nő szexuális tevékenységet folytat, és az idősebb felnőttek 50 százaléka azt mondja, hogy a szex az életük fontos része. Ezeken a megállapításokon kívül a kutatók azt találták, hogy a 40 éves kor alatti férfiaknál meredeken emelkedett az erekciós diszfunkció, a késleltetett ejakuláció, a csökkent libidó és a szexuális elégedettség. Statisztikák szerint 40-70 év kor között átlagosan a férfiak 52 százalákánál áll fenn valamilyen fokú merevedési probléma, és azt mondhatjuk, hogy az életkor lehetne a merevedési zavarban szenvedő férfiak aránya is (például a 65 éves férfiak körében 65% szenved valamilyen potenciazavarban). A 40 év alatti férfiak közül csak 5-15% szenved erekciós diszfunkcióban, és ezek hátterében általában nem fizikális probléma áll.

merevedési zavar gyakorisága

Az impotencia okai lehetnek fiziológiai (többnyire a testet és a szerveket érintő) vagy pszichológiai (az elmét érintő) okok. Szerencsére vannak természetes megoldások az impotencia kezelésére, melyeket érdemes megpróbálni. A potenciaproblémákat az esetek mintegy 70%-ában természetes módszerekkel (sport, étrend, étrend-kiegészítők, stressz kezelés) oldják meg, amelyek segíthetnek helyreállítani a szexuális egészségét.

Az internetes pornográfia könnyű hozzáférhetősége szintén növekvő probléma.

A merevedési zavar tünetei

Az impotencia jelei elég egyértelműek, hiszen főként a hímvessző erekciójával függenek össze. Lássuk őket:

 • Erekció hiánya vagy fenntartásának nehézsége.
 • Csökkent szexuális vágy.
 • Problémák a normális ejakulációval.
 • Az orgazmus nehézségei.
 • Fájdalmas erekció, vagy nemi fájdalom.
 • Néha a szexuális diszfunkció kapcsolati problémákkal tásulnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A háziorvos egy jó kezdet, ha merevedési problémái vannak. Forduljon orvosához, ha:

 • Ha aggódik az erekciójával kapcsolatban, vagy egyéb szexuális problémákat tapasztal, például korai vagy késleltetett magömlést
 • Ha cukorbetegsége, szívbetegsége vagy más ismert egészségi állapota van, amely erektilis diszfunkcióhoz kapcsolódhat
 • Ha más tünetei is vannak a nem megfelelő merevedés mellett

merevedési zavar

Az impotencia diagnosztikája

Sok ember esetében a fizikai vizsgálatok és a pszichológiai kérdések megválaszolása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az orvos diagnosztizálja az erekciós zavarokat és kezelést javasoljon. Ha krónikus egészségi állapota van, vagy orvosa arra gyanakszik, hogy fennmaradó betegség szerepelhet az okok között, további vizsgálatokra vagy szakértővel való konzultációra lehet szüksége.

 • Fizikai vizsgálat: ez magában foglalhatja a pénisz és a herék alapos vizsgálatát, valamint az idegek érzékelésének ellenőrzését.
 • Vérvétel: vérmintáját elküldhetik egy laboratóriumba, hogy ellenőrizze a szívbetegség, a cukorbetegség, az alacsony tesztoszteronszint és más egészségügyi állapotok jeleit.
 • Vizeletvizsgálat: a vérvizsgálatokhoz hasonlóan a vizeletvizsgálatokat is alkalmazzák a cukorbetegség és más mögöttes egészségügyi állapotok jeleinek felkutatására.
 • Ultrahang: ezt a tesztet általában egy egészségügyi szakember végzi, a pénisz vérellátó ereinek vizsgálata végett. Videofilmet készítenek, amely lehetővé teszi orvosának, hogy megnézze van-e véráramlási problémája. Ezt a tesztet néha gyógyszeres injekcióval kombinálva hajtják végre, hogy serkentsék a véráramot a péniszben és erekciót hozzanak létre.
 • Pszichológiai vizsgálat: orvosa kérdéseket tehet fel a depresszió és az erekciós rendellenességek egyéb lehetséges pszichológiai okok szűrésére.

A merevedési probléma okai

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük az merevedési problémák okait, nézzük először az erekció létrejöttét. Az erekció az agyban kezdődik a szexuális vágyhoz kapcsolódó gondolattal. Ezután egy kémiai üzenet halad át az agyból a péniszbe. A pénisz vérkeringése növekszik, ahogy a reproduktív rendszerhez vezető vérerek ellazulnak és ez engedi a jobb vérkeringést.

A vér lényegében a pénisz belsejében csapdába kerül és ez merevedést eredményez. Annak érdekében, hogy ez rendben megtörténjen, és hogy az ember erekcióját fenntartsa, sok összetevőnek kell egészségesen működnie (agy, ingerület átvitel, véredények, véráramlás, stb).

A merevedési zavar két típusú tényezőtől függ, melyek sokszor kapcsolatban vannak egymással is, ezek a fizikai és a lelki (pszihológiai) okok. A merevedési zavart nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert más betegségek előfutára is lehet. Ez erekció létrejöttét több faktor is befolyásolja (pszichológiai, hormonális, neurológiai, vénás & artériás eredetű faktor), melyek közül, ha egy is csődöt mond, nem jön létre a merevedés.

1. Öregedés

A férfi impotencia kockázata 40 éves kor felett nő, mivel az életkor az ED-vel leginkább összefüggő változó. Ennek oka a változó hormonok, a szívproblémák nagyobb kockázata és a vérkeringést érintő kockázatok, valamint a csökkenő szexuális vágy, amely idősebb korban jelentkezik. Például az amerikai National Health and Social Life Survey felmérése alapján megállapították, hogy az 50-60 éves férfiak esetében több mint háromszor olyan valószínű, hogy merevedési problémákat és alacsony szexuális vágyat tapasztalnak, mint a 18 és 29 év közötti férfiaknál. 

2. Idegrendszeri problémák

Az erekció eléréséhez fontos az idegrendszer stimulálása. A legtöbb férfi a látvány alapján kerül izgalmi állapotba, de vannak akiket fantáziájuk, elképzelt képek izgatnak fel, továbbá izgató lehet egy illat (feromon) is. Ezek mind mind olyan ingerek, melyekért az idegrendszerünk felel, hiszen az közvetíti a vágyainkat, a szexuális ingereket a pénisz artériái és vénái felé. Ha az igedrendszerben már nem alakulnak ki ezek a szexuális ingerek, akkor impotencia alakulhat ki.

3. Hormonális faktorok

A tesztoszteronszint csökkenése a libidónak az észrevehető csökkenéséhez vagy megszűnéséhez vezet. A tesztoszteronszint csökkenésének oka lehet az idősödés (időskori férfi klimax), a mozgásszegény életmód, a genetika vagy akár egy gyógyszeres kezelés. Az alkoholelvonó kezelésen részt vevő páciensek 75%-a küzd potenciazavarral. Ez általában pszichés és organikus (neuropátia) tényezők keveredésének köszönhető. A tesztoszteron szint csökkentése nem mindig szervi eredetű, hanem a rohanó életvitelnek és a stressznek köszönhető. Ebben az esetben pótlása nem célrevezető. 

4. Artériás és vénás problémák

Az erekció létrejöttéhez a péniszben futó artériéknak egészséges állapotban kell lenniük, különben nem tud megfelelő mennyiségű vér áramolni benne. A tartós erekció érdekében pedig fontos a vénák egészsége, hiszen ezek zárják el a vér kiáramlásának útját. Ha a vénák nem zárnak rendesen, akkor az impotenciához vezet.

5. Más betegségek

 • Az impotencia egyik leggyakoribb oka a cukorbetegség. A cukorbeteg férfiak körében 3x olyan nagy a merevedesi zavarok esélye, mint az egészséges társaik esetében. A cukorbetegség esetéb az idegek és az erek is károsodnak, ami az ED szexuális problémához vezet. 145 vizsgálat kiértékelése után, melyen összesen 88 000 férfit vizsgáltak, az erekciós diszfunkció prevalenciája a cukorbetegeknél 52,5 százalék volt. [F]
 • A prosztatarák több fronton is problémákat szül, hiszen egyfelől károsíthatja az idegek és erek egészségét, másfelől a rák kezelése során olyan sugárzás éri a pénisz szöveteit, amelyektől az károsodik. Ráadásként a kezelés során alkalmazott gyógyszerek csökkentik a tesztoszteron szintet, amely a férfiak fő nemi hormona.
 • A Peyronie egy olyan ritka betegség, aminek következtében az erektált hímvessző rendellenes ívben hajlik meg és ez fájdalomhoz, illetve merevedési zavarhoz vezet.
 • Epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy összefüggés van az erekciós zavar és az alsó húgyúti problémák között. Ezek az állapotok gyakran előfordulnak, ahogy a férfiak öregszenek, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szexuális élvezet és a szexuális aktivitás csökken az alsó húgyúti problémák miatt. [F]
 • A szívbetegség, a magas vérnyomás, a perifériás érbetegség, a neurológiai betegség, a stroke vagy a krónikus máj- vagy vesebetegség esetében szintén nagyobb a kockázat arra, hogy szexuális probléma alakuljon ki. 
 • A kutatások azt mutatják, hogy a magas vérnyomás és a merevedési zavarok szorosan összefonódó betegségek. A magas vérnyomásban szenvedő betegek mintegy 30 százaléka panaszkodik az merevedési diszfunkcióra. A teljes impotencia esetén a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata körülbelül 80 százalékkal nő. Az erekciós zavar tünetei a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek. A merevedési zavar a magas vérnyomás korai jele lehet.[F]
 • Pajzsmirigy problémák

6. Gyógyszeres kezelés mellékhatása

Számos gyógyszer a megoldani kívánt probléma mellett negatívan érinti a merevedés minőségét és létrejöttének esélyét. Például számos vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentők, vízhajtó, béta-blokkoló, vérhigító, rákellenes szerek, pszichotróp gyógyszerek, antidepresszáns és kedélyjavító mellékhatása, hogy az erekció bonyolult folyamatának valamelyik elemét akadályozza és ezáltal erekciós gondokhoz vezet.

7. Pszichés okok

Fiatal férfiak átmeneti merevedési problémái pszichés okokra vezethetők vissza. Idősebb korban szervi okra rakódik rá. Teljes impotencia általában nem alakul ki pszihés okok miatt. 

korai magömlés egy másik gyakori szexuális diszfunkció, amelyben az ejakuláció hamarabb következik be, mint ahogyan azt várható lenne. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a férfi partnere nem jut el az orgazmusig, zavart és szorongást idéz elő a teljesítményt illetően és merevedesi zavar alakul ki.

Merevedési gondokhoz vezethethetnek a párkapcsolati gondok, például egy megcsalás, rendszeressé váló veszekedések, anyagi nehézségek. Ezek mind-mind megágyazhatnak a kezdődő erekciós nehézségeknek.

A negatív önkép a pszichés problémák táborát erősíti, a férfi ebben az esetben nincs megelégedve önmagával és amiatt frusztrált, hogy a nő mennyire elégedett a testével, ami frusztrációhoz vezet és súlyos esetben esetben erekciós nehézségekhez.

A teljesítmény kényszer szintén problémát idéhet elő. Az első együttlét alkalmával jellemző, hogy a nagy akarásnak, nyögés a vége. Ilyenkor a férfi le akarja nyűgözni a partnerét, de a túlzott idegesség csak negatívan hat a teljesítményre, hiszen a megfelelő merevedéshez az érfalak ellazulása és relaxált állapota szükséges.

A merevedési zavar lelki okai általában fiatalabb férfiakat érintenek.

8. Életmódbeli problámák

 • Egyoldalú, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes, egészségtelen táplálkozás, amely hozzájárulhat a gyulladások kialakulásához magas kockázatot takar.
 • Az elhízás az potencia problémák egyik fő oka, mert hormonális egyensúlyhiányhoz, inzulinrezisztenciához, endoteliális diszfunkcióhoz vezethet. Lengyelországban végzett kutatások azt mutatják, hogy az erekciós rendellenességekkel rendelkező férfiak 79 százaléka 25 vagy annál magasabb BMI indexet mutat. A kutatások azt sugallják, hogy a 25–30 közötti BMI esetén 1.5-szer nagyobb a szexuális zavar tüneteinek kockázata, és a 30-as érték felett már 3-szor nagyobb kockázattal jár. [F]
 • Az ülő életmód (nem elégséges fizikai aktivitás), vagy másfelől a túledzés (túl sok edzés, amely növelheti a kortizolt és csökkenti tesztoszteront) szintén károsan érinti az erekciót. Az ülő életmód komoly egészségügyi kockázatokat, köztük a szívbetegségeket és a cukorbetegséget, két erekciós diszfunkcióhoz kapcsolódó állapotot eredményezhet. Emellett a testmozgás és az aktivitás hiánya fokozott gyulladást, csökkent vérkeringést és a szexuális diszfunkcióhoz kapcsolódó pszichológiai tényezőket eredményez. [F]
 • Ha fáradt, stresszes, depressziós vagy más hangulattal kapcsolatos problémája van, az csökkenti a libidót és ezzel együtt átmeneti merevedési zavart idézhet elő. Az erekció eléréséhez az agynak jeleznie kell a szervezetnek, hogy növelni kell a pénisz vérellátását. Ha azonban stresszel, szorong vagy depresszióval küzd, az agy nem tudja küldeni a szükséges jelet, nem aktiválja a folyamatot. A pszichológiai erekciós zavar gyakrabban fordul elő a fiatalabb férfiak körében. [F] A stressz az életminőség csökkenésének forrása, továbbá a férfiak és a nők szexuális diszfunkciójának fő oka.
 • dohányozás növeli a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatát, ezzel együtt az impotenciáráét is. A jó hír, hogy a kutatások azt jelzik, hogy a dohányzás okozta károk nem állandóak, ezért rendkívül fontos a dohányzásról való leszokás. [F]
 • Az alkoholizmus károsítja az idegeket, így az erekciót kiváltó ingerületet is gyengíti, ráadásul a hormonháztartás is felborulhat.
 • kábítószer használat szintén nem javasolt, hiszen gátolja a központi idegrendszer működését, és a szexuális választ, továbbá használatát csökkent nemi vágy kíséri.
 • Az anabolikus szteroidok növelik a szervezetben a tesztoszteron szintjét, ami átmeneti szexuális túlfütöttséget képes előidézni illetve az izomtömegnövekedésre is kedvezően hat, de mivel a szervezet érzékeli, hogy a vérben a normál szint sokszorosa van, ezért a saját termelést leállítja a herékben. Egy anabolikus kúra mellékhatása, hogy a saját termelés elapad, a herék összecsoffadnak és hetek vagy súlyos hónapok, míg a normál szint visszaáll.

9. A pornó-indukált zavarok

Az utóbbi években egyre több kutatást végeztek a pornográfiával kapcsolatos merevedési zavarok növekedésével kapcsolatban. A kutatók úgy vélik, hogy az internetes pornográfia egyedülálló tulajdonságai - beleértve a könnyű hozzáférhetőséget, a korlátlanságot, a változatosságot - oly módon jelentkeznek a fiatalabb férfiak szexuális vágyaiban, amelyek nehezen érvényesülnek a valós életben. Lehetséges, hogy azok a férfiak, akik állandóan pornográf tartalmon élnek, azoknál a szexuális tevékenység a partnerükkel a valós életben nem felel meg elvárásainak, és ez az érdeklődés veszéséhez vezet.

Behavioral Sciences által közzétett klinikai jelentés szerint a szexuális tartalmú videók elterjedése óta a 40 év alatti férfiaknál megnövekedett a szexuális zavarok előfordulása. A 2000-es évek elején a 40 év alatti európai férfiak mintegy 2 százaléka szenvedett erekciós diszfunkcióben, azonban ez 2011-re 14-28 százalékra emelkedett.

Egy másik megdöbbentő eredmény egy 2014-es tanulmányból származik, amelyben a kanadai 16 - 21 év közötti serdülő férfiak 53 százalékánál szexuális zavarok tünetei voltak, és a merevedési zavarok voltak a leggyakoribbak. Bár az életmódbeli tényezők - mint például az elhízás, a kábítószerrel való visszaélés és a dohányzás - befolyásolják a szexuális funkciókat, a kutatók azt találták, hogy a pornográf videóknak való kitettség alacsonyabb válaszkészséget és fokozottabb, speciálisabb vagy perverzebb anyagok igényét támotszja.

Azok a fiatal férfiak, akik gyakran élnek pornográfiával az ingerléshez, vagy akik pornó-függőséggel küzdenek, sokkal valószínűbb, hogy életük során szexuális zavarokat tapasztalnak.

merevedési zavar rizikófaktorai

Az impotencia megelőzése

Az egészséges prosztata és az impotencia elkerülése érdekében nagyon fontos az egészséges életmód betartása. Érdemes odafigyelni a következőkre:

 • Táplálkozzunk egészségesen, ne fogyasszunk cukros és zsíros ételeket, amelyek rongálják és elszűkítik az érfalakat. Kerülje a finomított növényi olajok, a transzzsírok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Fontos a sok zöldség, gyümölcs és a keringést javító, érfalat erősítő gyógynövények fogyasztása.
 • Fogadjuk meg a barátunk tanácsát és sportoljunk rendszeresen, hiszen az impotencia elleni védekezés egyik fő alkotóeleme a rendszeres sportolás. A mozgásszegény életmód nem tesz jót az általános közérzetünknek sem. Számos tanulmány megállapította, hogy az merevedési problémák kardiovaszkuláris problémákkal járnak. A pénisz a véredények és a szivacsos szövetek komplex rendszeréből áll, ahol a vér csapdába esik, erekciót okozva. Ha a rendszeren belül probléma merül fel, függetlenül attól, hogy az agy vagy vérerek problémái miatt van, az erekció lehetetlenné válik. Ezért a kardiovaszkuláris vagy aerob gyakorlatok kedvezőek a szexuális egészség szempontjából. [F] Azonban figyeljünk oda, mert a túlzásba vitt kerékpározás, lovaglás, evezőpadon történő edzés ér- és idegkárosodást, emiatt pedig átmeneti merevedési zavart, rosszabb esetben pedig impotencia kialakulását okozhatják. 
 • A kutatások azt is mutatják, hogy a medencefenék gyakorlatok segíthetnek az erekciós funkciók helyreállításában. Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány azt mutatta, hogy a gyógytornász által tanított, medencefenék izomgyakorlataival kezelt férfiak jelentős javulást eredményeztek. Hat hónapos kismedencei gyakorlat gyakorlása és életmódbeli változások után a férfiak 40 százaléka visszanyerte a normális merevedési funkcióit, és 35.5 százalékuk javulást mutatott. [F]
  A medence vagy kegel gyakorlatok segíthetnek az erekciós diszfunkció javításában. Ehhez meg kell találni a medencefenék izmait, amelyek a vizelési folyam leállításával végezhető el. Ha a vizeletet tartja, akkor a megfelelő izmokat vonja be a gyakorlatba. Ezeknek az izmoknak az edzése növeli az erejüket. Tartsa 5-10 másodpercig, majd pihenjen. Ismételje meg ezt legalább 10-szer, legalább naponta egyszer. Az izom fejlesztése használható a korai magömlés kezelésére is.
 • Az egészséges súly fenntartása döntő fontosságú az egészségi állapot szempontjából. A túlsúly súlyosbíthatja az erekciós zavarokat. Dr. Mehmet Oz (híres orvos) szerint az elhízott férfiaknál 30%-kal nagyobb az ED kockázata.
 • Szokjunk le a dohányzásról VÉGLEG, hiszen erőteljes érszűkítő hatása nem csak az általános egészségünk rovására megy, hanem a pénisz is egyre nehezebben kap elég vért a megfelelő merevedés eléréséhez, és előbb utóbb impotenciát okozhat. Hosszú távon szinte észrevétlenül gyengíti az érrendszer és a hímvessző állapotát! A merevedési zavar többségében javulást mutat a dohányzás abbahagyását követő hónapokban.
 • Az alkohol szintén a kerülendő italok között szerepel, hiszen szénhidrátokban gazdag és visszafordíthatatlan idegkárosodást okoz, amely az impotencia kialakulásához is vezethet. Ezen túlmenően az alkohol depresszáns, és ha túl sokat fogyaszt, elronthatja a hangulatot, csökkentheti a szexuális vágyát, és megnehezítheti az erekció elérését. Az alkohol továbbá károsítja a májat, felborítja a hormonháztartást is, ennek következtében növekszik az ösztrogén termelés, ami csökkenti a nemi vágyat. Nem mellesleg az alkohol negatív hatással van a központi idegrendszerrre is, így az erekció minőségére is.
 • A kábítószer használat szintén negatív irányba tolja a szexuális életet, mert csakúgy, mint az alkohol csökkenti az idegrendszer működését és tompítja a nemi ingerválaszt.
 • A munkamániás férfiak - akik úgy érzik, hogy 24 óra nem elég - gyakran esnek áldozatul a potencia zavarnak. Ha ön is egy ezek közül, meg kell tanulnia az alvási szokását fejleszteni, mert az alváshiány megölheti a szexuális életet. Számos tanulmány erős összefüggést mutat az alvási apnoe és a potencia zavar között. Egy tanulmány szerint a minta 70 százaléka, aki alvási rendellenességben szenvedett, erekciós zavarokkal is küzdött.
 • Az akupunktúra olyan orvosi gyakorlat, amelyben a bőrbe tűket szúrnak, enyhíti a fájdalmakat vagy a különböző egészségügyi problémákat. Egy 1999-es tanulmány kimutatta, hogy ez a tevékenység javította az erekció minőségét, és a résztvevők 39 százalékánál helyreállította a szexuális aktivitást és javította az erekciót. 
 • Ha javítani akarja a szexuális életét, kerülje a stresszt és a szorongást. Ez a két feltétel szorosan kapcsolódik az erekciós zavarhoz. A stressz és a szorongás növeli a vérnyomását és a koleszterint, ami szintén növeli az ember erekciós diszfunkció kialakulásának kockázatát.

Az impotencia kezelése

Első körben, ha a merevedési zavar csak pszichés okokra vezethető vissza, akkor megoldás lehet azok okainak megszűntetése és a lelki nyugalom biztosítása. Ilyen esetben a sport és a megfelelő táplálkozás már önmagában is segíthet. Ha ez sem segít akkor jöhet az orvosi tanácsadás és a szervi okok kivizsgálása. Léteznek különféle táplálék kiegészítő kapszulák az átmeneti merevedési problémák kezelésére és a terápiák is hasznosak lehetnek.

Komolyabb esetekben, orvosi javaslatra a következő kezelések léternek:

 • Hormonkezelés: tesztoszteron hormoninjekció vagy tabletta
 • Potencianövelő gyógyszerek: orvosi vényre kapható potencianövelők a sildenafil (Viagra), az avanafil, a vardenafil (Levitra) vagy a tadalafil (Cialis) tartalmú impotencia elleni gyógyszer. Ezek a vényköteles „foszfodiészteráz-5 (PDE5) inhibitorok” segítik a simaizom ellazulását, és ezéltal vér beáramlását a péniszbe. Segítségükkel könyebben és tartósan fenntartható az erekció. A működésükhöz szexuális stimuláció szükséges.
 • Természetes potencianövelő étrend-kiegészítők: gyengébben, de hasonlóan működnek, mint a gyógyszerek, annyi különbséggel, hogy a potencianövelő gyógynövényekben rejlő erőt használja ki.
 • Prosztaglandin injekció: a péniszbe adott közvetlen injekció
 • Alprostadil gél: a húgycsőbe fecskendezve segíti elő a merevedés létrejöttét és az impotencia kezelését
 • Vákum pumpa: péniszpumpa olyan szexuális segédeszköz, amely nyújtja a pénisz szöveteit, és nagyobb véráramlást tesz lehetővé, így nem csak a merevedési zavarokra, de pénisznövelésre is alkalmazzák.
 • Érsebészeti beavatkozás: általában a betegek más alternatívákkal próbálják kezelni az impotenciát, mielőtt a műtétet választanák. Ezek az alternatívák lehetnek kiegészítők, gyógynövények, életmódváltozások és még gyógyszerek is. Azokban az esetekben, amikor más kezelések nem működnek, a műtét lehet végső megoldás. A sebészet magában foglalja a pénisz protézis beültetését. Ez egy sóoldattal töltött szilikon eszköz vagy egy kalibráló eszköz. Noha a súlyos mellékhatások valószínűsége alacsony, bizonyos kockázatokat okoz. Ezek a mellékhatások lehetnek az anesztetikus kockázat, az eszközfertőzés és az eszköz meghibásodása. A műtét után öt évvel a férfiak mintegy 10–20 százaléka tapasztalja a készülék meghibásodását és hibáját. A fertőzések aránya alacsony. Az ilyen típusú műtétet választó férfiak körülbelül egy százaléka kap fertőzést.
 • Lineáris lökéshullám terápia (EDSWT): az EDSWT eljárás biztonságos és hatékony módszer az ér avagy vénás eredetű merevedési zavarok kezelésére, amely visszaadhatja a betegek normális szexuális életet, és lehetővé teszi a spontán intimitást partnerével. Az erekciós probléma kezelésének egyik legjobb módja, hosszú távú eredményekkel, melyet számos egészségközpont eredményesen végez. Maga a kezelés viszonylag gyorsan zajlik és a paciens kevés kellemetlenséget érez.
 • Potencianövelő torna: a férfiak részére alkalmazott intim torna az izmok megeősítésével fokozza a vérkeringést, ami erősebb erekciót eredményez, tovább kontrollálja a korai magömlést is.

A merevedési zavar kezelése étkezéssel 

Csakúgy, mint a dohányzás és az alkohol fogyasztás, az elfogyasztott élelmiszerek is befolyásolhatják az erekciós zavarokat. Firouz Daneshgari szerint az élelmiszereknek a merevedéshez való relevanciája az érrendszeri kapcsolatának tudható be.

A merevedési zavar a pénisz vérellátásának hiánya. Tehát a vaszkuláris rendszerének megfelelő élelmiszerek valószínűleg segítenek megakadályozni az potenciazavart, vagy ha már megvan, enyhíteni azt. 

 • Nitrátok: ezek vazodilatátorok, ami azt jelenti, hogy megnyitják vagy szélesítik a véredényeket a véráramlás növelése érdekében. Számos tanulmányt tettek közzé, amelyek a nitrátok potencianövelő előnyeire hivatkoznak. Számos potencianövelő gyógyszer és gyógynövény alapú kapszula a nitrátok pihentető hatásán alapul. Nitrátokat talál az olyan leveles zöldségekben, mint például a spenót, a zeller vagy a kelkáposzta.
 • Flavonoidok: Az egyik tanulmányban kiderült, hogy a sötét csokoládékban jelenlévő flavonoidok javíthatják a vérkeringést, ami előnyös az erekció problémáira. Ez a tápanyag egy antioxidáns, amely megvédi a növényeket a toxinoktól és csökkenti a sejtkárosodást. Számos tanulmány bizonyította, hogy a flavonoidok ugyanolyan hatással vannak az emberre. Támogatja a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentését is, amelyek a potencia zavarok tényezői. Tehát, ha legközelebb csokoládéra vágyik, sötét csokoládét válasszon.
 • Fehérje: az egyik tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik naponta három héten át fogyasztottak pisztácia diót, jelentős javulást mutattak az olyan szexuális problémáikban, mint például az potenciazavar. Emellett növelte a szexuális vágyukat és az általános szexuális elégedettséget.Az L-arginin és L-citrullin egy-egy esszenciális aminosav, amely fokozza a véráramlást és a keringést. A szervezet nitrogén-oxiddá alakítja át, ami a véredényeket szélesebbre nyitja. Ez különösen hasznos a merevedési zavar esetén, mert a véredények megnyitása a péniszben lehetővé teszi az erekció kialakulását. Az L-arginin javíthatja az olyan állapotokat is, amelyek gyakran vezetnek szexuális diszfunkcióhoz, beleértve a magas vérnyomást, a szív-érrendszeri betegségeket és a gyulladást.Egy kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy az l-arginin nagy dózisban történő adagolása (napi 5 gramm hat héten át) szignifikánsan javította a szexuális funkciókat, amennyiben a diszfunkciót a nitrogén-oxid csökkenése okozta. [F
  Vannak olyan kutatások is, amelyek arra utalnak, hogy az l-arginint l-glutaminnal és yoimbinnel kombinálva hatékonyabb, mint önmagában l-arginin alkalmazása. [F]
 • Cink: ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a tesztoszteron férfi hormon előállításában. A tesztoszteron alacsony szintje az ED másik lehetséges oka. Az osztriga különösen gazdag cinkben, ami nagyszerű választás a potenciazavaros férfiak számára. A magas cinktartalmú ételek, mint a tökmag, a napraforgómag, a chia mag, a marhahús, a bárányhús és a spenót jó cinkforrások, így jó szolgálatot tehetnek a merevedési zavar ellen.
 • Antioxidánsok: az antioxidánsok, mint a phytonutriensek, hasonlóak a Viagrához. Ellazítják a véredényeket, hogy a péniszben vérbőség alakuljon ki, és segítsen elérni az erekciót. Ilyen fitonutriens a Likopin, amelyben a paradicsom és a rózsaszín grapefruit gazdag és amely jótékony kapcsolatban lehet az impotencia kezelésével.
 • DHEA (napi 25–50 mg): a DHEA segít növelni a tesztoszteron szintet és ezzel együtt a potencia zavar elkerülésében is hasznos lehet.
 • Teljes értékű ételek: A Journal of Sexual Medicine-ben megjelent kutatások az erekciós problémák és az étrendi tényezők közötti adatokat vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a gyümölcsök, zöldségek, halak, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák, valamint a vörös és a feldolgozott hús alacsony aránya gyakrabban fordul elő azoknál a férfiaknál, akiket nem érinti az erekciós zavar. Ennek megfelelően a merevedési zavar kezelése érdekében ajánljuk a következők fogyasztását:
  • Szerves, fűvel táplált marha, vadon élő lazac, szerves csirke és más szerves hús
  • Magas rosttartalmú élelmiszerek, beleértve a friss gyümölcsöket és zöldségeket
  • Egészséges zsírforrások, beleértve a diót, a magokat, az avokádót és a kókuszolajat
  • Gluténmentes gabonák, köztük zab, amarant, barna rizs, quinoa és teff
  • Magas rosttartalmú étrend, mint a diófélék, magvak, gyümölcsök és zöldségek
 • E-vitamin: az E-vitamin tartalmú étrend, például a búzacsíra és a zöld leveles zöldségek segítenek fokozni a véráramlást.
 • Niacin (250 mg 3x naponta): a B3-vitamin (Niacin) egy értágító, amely segít javítani a véráramlást és fokozza az energiaszintet. A naponta háromszor történő 250 mg Niacin alkalmazása segíthet a merevedési zavarokban szenvedő férfiaknak az erekció elérésében és fenntartásában. Ráadásul ismert róla, hogy segíti az agy működését, csökkenti a cukorbetegség tüneteit, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és minden olyan egészségügyi állapot, amely általában hozzájárul a potencia zavarokhoz. A Journal of Sexual Medicine tanulmányában megállapították, hogy az erekciós problémákkal küzdő férfiaknál, akik 12 hetes periódus alatt 1500 mg niacint vettek be, jelentős javultak a szexuális funkciók. [F]
 • Kerülje a gyulladást okozó ételeket: ezek az élelmiszerek a stressz súlyosbodását, fáradtságot és még a hormonális egyensúlytalanságot is teremthetnek. Ilynek a következők:
  • előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek
  • finomított növényi olajok
  • finomított és feldolgozott gabonák
  • mesterséges édesítőszerek
  • édesített italok
  • túl sok koffein
  • túl sok alkohol

Az impotencia kezelése gyógynövényekkel

Számos természetes gyógynövény és élelmiszer lézetik, amelyek az impotencia és a merevedési gondok elkerülésében tudnak segíteni. Fogyasszunk sok magvat és csonthéjasokat (dió vagy a tökmag), melyek rengeteg hasznos zsírsavat tartalmaznak és ezáltal segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát. A gyömbér és a kurkuma főként vérkeringést fokozó hatása miatt érdekes. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása javasolt, míg a szőlőmagőrlemény regenerálja és erősíti az érfalakat. A ginszeng- és a ginkgo biloba tartalmú készítmények fogyasztása jótékonyan hat a szexuális életre is. Fogyasszunk sok folyadékot az érrendszer védelme érdekében, amelyek lehetnek galagonya, csipkebogyó vagy csalánlevél teák is.  

 • Panax Ginseng: egy randomizált vizsgálat bizonyítékot talált arra, hogy a vörös ginzeng javulást eredményezhet a potencia problémák esetében (a placebo csoporttal szemben). A British Journal of Clinical Pharmacology által közzétett meta-anaylsis azt állítja, hogy a ginzenget hagyományosan a jólét és az idegrendszer helyreállítására és fokozására használják, és gyakran adaptogénnek hívják, hormonális hatása hasonló a tesztoszteronéhoz. Mások azt állították, hogy a vörös ginzeng ellazíthatja a sima izmokat is.[F]
 • Maca gyökér (500 mg 3x naponta): a kutatások azt mutatják, hogy a maca adaptogén gyógynövény úgy viselkedhet, mint egy afrodiziákum, amely segít növelni a szexuális vágyat és egyensúlybe hozni a nemi hormonokat.
 • Ginkgo biloba (120 mg 2x naponta): a Ginkgo biloba serkenti a véráramlást és fokozza az idegrendszer működését, ami jótékony hatással lehet a szexuális ingerületek továbbítására.
 • Saw Palmetto: a fűrészpálma előnyei közé tartozik a képessége, hogy segítse a testet a normális tesztoszteronszint fenntartásában, gátolva a tesztoszteron átalakulását DHT-vé (egy szexuális szteroid), amely szerepet játszik az erekciós zavarokkal kapcsolatos egészségügyi problémák kialakításában, beleértve a libidó elvesztését és egy megnagyobbodott prosztatát.
 • A kutatások azt mutatják, hogy a fűrészpálma kivonatot széles körben alkalmazták az alsó húgyúti tünetek kezelésében és javítja a prosztata egészségét. És bár az eredmények vegyesek, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a törpepálma hatékonyan javítja az potenciazavarokat. [F][F]
 • Csalán: a csalán hasonlóan a fűrészpálmához gátolja a tesztoszteron átalakulását, a jóindulatú prosztata megnagyobbodást és ezáltal az olyan szexuális zavarokat, mint a potenciazavar.
 • Yohimbe kéreg: a Yohimbe kéreg egy gyógynövény-kiegészítő, amelyet erekciós problémákra, hormonhiányra és az alacsony libidó fokozására használnak. Ismert, hogy növeli a pénisz véráramlását a pénisz relaxációjának előmozdításával és a véredények megnyitásával. Ez segíti az erekció létrejöttében és fenntartásában.
 • Van némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a yohimbe kéreg segíthet az impotenciában szenvedő betegeknek, különösen akkor, ha más kezelésekkel vagy gyógynövényes terápiákkal kombinálva alkalmazzák. A yohimbe szexuális teljesítmény fokozó kéreg kapszula és tabletta formában megtalálható az egészségügyi élelmiszerüzletekben. A merevedési zavar esetében a legtöbb tanulmány napi 10–20 mg bevételével talált pozitív eredményeket. [F]
 • Pycnogenol: a Pycnogenol fenyőkéreg fokozza a vérerek áteresztőképességét, továbbá növeli a nitrogénoxid termelését. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően jótékonyan hat a merevedési zavarra és kemény erekciót eredményez. Ilyen fenyőkéreg kivonatot tartalmaz a Liderin potencianövelő szer.
 • Királydinnye: a tribulus terrestris fokozza a szervezet természetes tesztoszteron termelését, így jótékony hatással bír a potenciazavarra is.
 • Püspöksüveg (Horny Goat Weed): a püpöksüveg icariin-t tartalmaz, ami blokkolja a PDE5-et, egy enzimet, amely gátolja az erekciót. Ezenkívül megkönnyíti a vér áramlását a pénisz simaizmaiban.
 • Illóolajok: nemcsak a libidó erősítésében hatékonyak, hanem finom illatuk is van. Belélegezve természetes afrozidiákumok, és már több száz éve növelik a férfiak és a nők libidóját, nyugtatják az elmét. Ajánljuk a szantálfa, a rózsa vagy a Ylang Ylang olajat.

A kerékpározás okozhat merevedési problémákat?

Egyes feltételezések aggodalmat fejeztek ki arra vonatkozóan, hogy a hosszútávú, rendszeres kerékpározás az erekciós problémák nagyobb kockázatát jelentik, továbbá meddőséghez és prosztatarák kialakulásához vezethet.

A legfrissebb tanulmányok megállapították, hogy nincs kapcsolat a kerékpározás és az ED között, ám összefüggést találtak a hosszútávú kerékpározás és a prosztatarák kockázata között.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS