Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

SHBG szint csökkentés és szabad tesztoszteron növelés

Tesztoszteron fokozók
SHBG csökkentés és tesztoszteron növelés hatása

Sokan csak a tesztoszteron növelését tartják fontosnak, legyen szó akár edzésről, sportról vagy szexuális teljesítményről. Ez azonban édeskevés, hiszen a tesztoszteronból csak a szabad tesztoszteron az ami számít, a kötött tesztoszteron semmit sem ér ha a szeretnénk ennek a hormonnak az áldásos hatásait élvezni. Az alacsony szabad tesztoszteron szint megnöveli a kardiovaszkuláris betegségek esélyét, növeli a cukorbetegség esélyét, rontja az anyagcsere folyamatokat, prosztata megnagyobbodáshoz vezet. Az alacsony szabad tesztoszteron szinttel járó magas ösztrogén szint a felelős a plakkokért és az érelmeszesedésért is. Ennyi negatív hatás esetén érdemes megvizsgálni, hogyan növelhető a szervezetben a szabad tesztoszteron aránya.

Miért veszélyes a tesztoszteron bevitele

Egy vizsgálat során nagy dózisban tesztoszteron krémet alkalmaztak nagyon alacsony tesztoszteron szinttel bíró (átlagban 243 ng/dl), fizikailag leromlott, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő, cukorbeteg, magas LDL koleszterin szinttel rendelkező férfiaknál, akiknek átlagéletkora 74 év, akik nem mozognak eleget és egy részük diagnosztizált kardiovaszkuláris betegségben szenved.

A kísérletet le kellett állítani a megnövekedett számú szív- és érrendszeri megbetegedések miatt. A kutatók felismerték, hogy a tesztoszteron krém alakult át ösztrogénné, és ez okozta a szívproblémákat. A tesztoszteron ösztrogénné való átalakulása a kulcs, amit aromatázgátlókkal lehet megakadályozni, illetve az SHBG hormon szintjének csökkentése, ami megköti a tesztoszteront.

Mit tegyünk akkor ha a nagyfokú tesztoszteron bevitel káros lehet?

A kulcs nem a nagy dózisú tesztoszteron bevitele, mert az fokozottan átalakul ösztrogénné illetve az SHBG megköti, hanem az ideális állapot az SHBG hormon (sexhormone binding globulin) szintjének csökkentése és az aromatáz enzim hatásának ellensúlyozása. Az SHBG tulajdonképpen a szexhormont megkötő globulin, vagyis, ami a tesztoszteront leköti. Az endokrin rendszer egy bonyolult rendszer, így nem ajánlott direktbe valamely hormont kivülről bevinni, mert az mindenre hatással lesz.

 hormonrendszer shbg tesztoszteron

Mennyi a kötött és szabad tesztoszteron aránya a szervezetben?

A totál tesztoszteron 2 részből áll:

 • kötött (96-98%-a a teljes tesztoszteronnak)
 • szabad (2-4%-a a teljes tesztoszteronnak)

A kötött tesztoszteron biológiailag nem aktív. Ez azt jelenti, hogy lehet valakinek 30nmol/L-es értéke, ha szinte az egész kötött, nem ér vele semmit, mert nem tudnak a sejtek receptoraihoz kapcsolódni. Ezért van az, hogy valakinek nem használ a tesztoszetron injekció vagy egyéb tesztoszteron fokozó. (a felesleges tesztot ösztrogénné alakítja a szervezet: izom helyett elnőiesedést fog tapasztalni az alany)

A tesztoszteron egy részét albumin köti le(25%-át), amivel nem lehet mit kezdeni, a másik részét SHBG (75%át; sexual hormon binding globulin). Ez befolyásolható.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, hogy a szervezet termel SHBG-t és tesztoszteront. Az SHBG-n vannak receptorok, amikbe tökéletesen beleillik a tesztoszteron receptora. Ha az SHBG és a tesztoszteron összekapcsolódott, akkor az a tesztoszteron nem tud az egyéb sejtekhez, például izomsejtekhez, kapcsolódni, így használhatatlan. Csak a szabad rész képes bejutni a sejtekbe.
Az egyik legjobb dolog erre a csalángyökér por/kivonat.

 tesztoszteron szint


Hogyan csökkenthetjük az SHBG hormon szintjét?

Csalángyökér, mint SHBG blokkoló

Az SHBG hormon szintjének csökkentésére az egyik legjobb eszköz a csalángyökér (a csalán nem jó!). A csalánban található lingánok hatására csökken az SHBG szintje.

A csalángyökér molekulái az SHBG-hez csatlakoznak, így az nem a tesztoszteront köti le, magyarul változatlan totál tesztoszteron szint mellett nő a szabad T szint.
A hatásos mennyiség 0,5 g/nap felett van.

 

Vadzab, mint SHBG blokkoló

A vadzab hatóanyaga az avenakozid.

A közönséges zab növényt, az Avena sativa-t hosszú ideje szexuális frissítőnek, afrodiziákumnak tartják. Amellett, hogy rostjai csökkentik a koleszterin szintet, és jótékonyan hatnak a szívre, a zabban található még egy avenakozid nevű tápanyag is, amely egészséges értékeken tartja a tesztoszteron szinteket azáltal, hogy felszabadítja a lekötött hormonokat, és hozzáférhetővé teszi azokat a szervezet számára. Az el nem érhető tesztoszteronok aránya a kor haladtával emelkedik. Az egészséges tesztoszteron-szint nőkben és férfiakban is növeli a libidót, erősíti az izmokat, az állóképességet és a mentális kapacitást.

 

D-vitamin

A D-vitamin tulajdonképpen egy szteroid hormon, amit tévesen neveztünk vitaminnak. A D-vitaminnak számos haszna van a csontok egészségére, immunitására és a szív- és érrendszerre. De amiről ritkán beszélnek az a D-vitamin anabolikus oldala. A kutatás kimutatta, hogy a vitamin kedvezően befolyásolja az androgéntermelést férfiakban. A D-vitamin hiány esetén kimutatták, hogy az SHBG-szintek szignifikáns emelkedését okozza, és így csökkentette a szabad tesztoszteronszintet

 

Magnézium

A magnézium az elsődleges elektrolit, amelyet a test sejtei használnak, hogy energiát hozzon létre az ATP formájában, továbbá több mint 300 enzimfunkciót vezérel, javítja az alvás minőségét, elősegíti az izomlazítást és fenntartja a test természetes egyensúlyát. A magnézium is növeli a szabad tesztoszteronszinteket, természetesen az SHBG szintek blokkolásával és a már megkötött tesztoszteronmolekulák felszabadításával a glikoproteinből.

Egy embereken végzett vizsgálatban, 1 gramm magnéziumot adtak sportolóknak, ami a szabad tesztoszteronszint 24% -os növekedését eredményezte.

 

Tongkat Ali

Dr. Ismail Tambi és Dr. Johari Saad, 2003-ban az Eurocyma Longfolia Jack egy szabványosított kivonatával kezelt huszonhárom önkéntest, akiknek egyebek mellett a DHEA, az SHBG és a tesztoszteron szintjeit mérték. A DHEA+ 47%-al tetőzött három hét után, a teljes tesztoszteron mennyiség viszont nem változott. Csökkent viszont az SHBG, mintegy kétharmaddal a kezelés végére. Itt a titok nyitja: az SHBG szint csökken, ezáltal nő a szabad tesztoszteron szintje, a kísérletben mintegy 73%-al (!). Mindössze 21 napos teszt után mérték ezeket az impozáns eredményeket.

Mint azt korábban bemutattuk tesztoszteron túlnyomó része, mintegy 98%-a a nemi hormon kötő globulinhoz rögzül, így hatástalannak, tekinthető. A Tongkat Ali aktív összetevői úgymond elfogják a még keringő SHBG egy részét és hozzákötődnek, ezáltal csökkentve a kötött tesztoszteron arányát a teljes tesztoszteron mennyiségből.

 

Bór

Hasonlóan a magnéziumhoz a bór is a legtöbb ásványi anyag komplexumban megtalálható. Ez is képes csökkenteni a vér SHBG tartalmát.

 

Milyen aromatázgátlók ismertek?

Csak egy felsorolás jellegű listát rakunk ide. Egy korábbi cikkünkben kifejezetten az aromatázgátlók müködését taglaltuk.

 • Közismert aromatázgátlók:

 • Astaxanthin

 • Quercetin

 • Afrikai szilvafa

 • Champion gomba

 • Tongkat Ali

 • I3C

 • Keresztesvirágúak, mint karfiol, brokkoli

 • Fokhagyma

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS