Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Miben különbözik az esszenciális és nem esszenciális aminosav?

Aminosav

2019. január 11.

body-builder

Az aminosavak viszonylag kis nitrogéntartalmú molekulák, amelyek fehérjék és egyéb szerves vegyületek építőkövei. A 22 aminosav közül 20 jelen van a sejtekben, ezekből pedig több ezer fehérje, enzim, hormon, molekula, és neurotranszmitter épül fel eltérő módon. A szervezetünk viszont csak néhány aminosavat tud előállítani, a többit pedig az étkezésen keresztül kell pótolnunk.

A nem esszenciális aminosavak

Az Arizonai Egyetem kutatói szerint minden ember, beleértve a csecsemőket képes 10 szintetizálására a 20 szükséges aminosav közül. Ezek az elengedhetetlen tápanyagok más aminosavakból, vagy pedig a szervezetben már jelen lévő egyszerűbb vegyületekből lesznek előállítva. A nem esszenciális aminosavak az alanin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin és tirozin. A felnőttek ugyan képesek egy 11. aminosav, az arginin előállítására, azonban a csecsemők és a kisgyerekek még nem képesek ezt előállítani.

Az esszenciális aminosavak

A 20 szükséges aminosav közül 9 aminosav van, amit a szervezet nem képes előállítani. Ezeket muszáj étkezésen keresztül pótolni, igaz, ez nem minden nap szükséges, azonban ha hosszabb időn át nem kap megfelelő mennyiséget a szervezet az komoly egészségügyi következményekkel járhat. Az esszenciális aminosavak a hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán és valin. A csecsemőknél ide tartozik az arginin is, ugyanis még nem képesek ennek szintetizálására.

Alapvető aminosavak

A nem esszenciális aminosavak szintézise számos fontos tápanyagtól, például a vitaminbeviteltől is függ. Ebből következik, hogyha az ember nem pótolja megfelelően a szükséges tápanyagokat, könnyen lehet, hogy a szervezet nem lesz képes minden nem esszenciális aminosav előállítására. Például a glicin, általában egy nem esszenciális aminosav, a szerin módosításával, a B6-vitamin és egy szerin-hidroxi-metil-transzferáz enzim segítségével történik. Ha B6 vitamin hiányban szenved, akkor a szervezet nem képes a szerint átalakítani glicinre, ezért ezt szintén az étkezésen keresztül kell pótolni.

Fontos

A szervezetnek szüksége van aminosavakra a normális metabolikus funkciók és a strukturális integritás érdekében. Egyetlen esszenciális aminosav táplálékhiánya a fehérjék lebontását eredményezi, hogy a szervezet megszerezze a hiányzó aminosavat. Hasonlóképp egy tápanyag hiányánál, ha egy fontos tápanyag nem áll rendelkezésre, akkor könnyen lehet, hogy egy nem esszenciális aminosavat is az étkezésen keresztül kell pótolnia. Elson Haas táplálkozási szakember azt javasolja, hogy korlátozzák az egyes aminosav kiegészítők alkalmazását 6-8 hetes időtartamokra, elkerülve ezzel az aminosavak közötti felszívódás által okozott egyensúlyhiányt. A legjobb megoldás bármely aminosav hiányosságánál, ha olyan kiegészítőt vesz, amely aminosav keverékeket tartalmaz.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!