Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Hogyan változik a szexuális teljesítmény és libidó a kor előrehaladtával?

Potencianövelő Férfi termékek
szexuális-teljesítmény

Mi is az a libidó?

libidó a szexualitás utáni vágy. Minél magasabb egy férfi libidója, annál magasabb szexuális teljesítményre képes. Annál többször és jobban kívánja a szexet. Jellemzően fiatal korban a legmagasabb és idős korban a szexuális vágy már jóval mérsékeltebb. A libidó kvázi a nemi vágy szinonimája. A libidó latinul vágyat jelent.

Mitől függ a férfi libidója?

A férfi szexuális teljesítménye egy soktényezős képlet, amiben szerepet játszik a hormonháztartás, főleg a tesztoszeteronszint, az érrendszer állapota, az idegrendszer és az agy. Igen, az agy... A nagykéreg és a limbikus rendszer, ami szabályozza a libidót és a szexuális teljesítóképességet, ezért van, hogy fiatalabb korban már a szexről való ábrándozás is kiválthat szexuális izgalmat és akár orgazmust is.

A nagykéreg az agynak az a része, ami a magasabb funkciókért, mint memóriáért vagy éppen a szexuális izgalomért felelős. A limbikus rendszer része a talamusz, hipotalamusz, hippokampusz és az amigdala. Ezek felelnek az érzelmekért, versengésért vagy éppen a libidóért és a szexuális vágyért.

A libidó és tesztoszteronszint

A szexuális vágyra és ezáltal a szexuális teljesítményre a tesztoszteron az egyik legnagyobb hatással lévő tényező. A tesztoszteron a herékben termelődik és a szexualitáson kívül más tényezőkért is felel.

 • Tesztoszteron szerepe:
 • Csontsűrűség és erősség
 • Izomtömeg növelése
 • A férfi nemiszerv kifejlődése és müködése
 • Spermiumok képzése
 • Mély férfias hang kialakulása
 • Testszőrzet kialakulása
 • Vörösvérsejt termelés

Ezért is vonzódnak jobban a nők egy izmos, mélyebb hangú férfihoz, aki nem holtsápadt, mert arra számítanak, hogy magasabb lesz a libidója. Ez természetesen nem egy tudatos választás, csak ösztönből kalkulálnak a magasabb szexuális teljesítménnyel.

A férfi hormonszintjének szakaszai

A férfi különböző életszakaszaiban más – más tesztoszteron szinttel és libidóval rendelkezik. Fiú csecsemőknél a 6. hétnél egy tesztoszteron robbanás figyelhető meg. Egy 5 hónapos csecsemő tesztoszteronszintje megegyezik egy huszonéves felnőttével. Azonban a pubertásig ez csökkenésnek indul.

A pubertás idején, a 12. életév betöltésekkor növekedésnek indul újra a tesztoszteron termelődése, mely 17-18 éves korig nő. Ekkor kezdenek el a fiúk mutálni, vagy eddig a korig nő a pénisz mérete is.

A pubertáskor jellemzői:

 1. Pénisz és a herék növekednek

 2. Elkezdődik a spermiumok előállítása, 12 éves korban már általában van megömlése egy „férfinak”

 3. Erekciók számának növekedése és az ejakuláció megjelenése

 4. Borosta, szakáll, testszőrzet ekkor jelenik meg a tesztoszteron hatására

 5. Libidó ekkor erősödik meg, ekkor alakul ki a nemi vágy és az igény az ellenkező nemmel való nemi kapcsolat kialakítására

 6. Mutálás és hangszálak megerősödése

Milyen hormonok szabályozzák a szexuális teljesítményt és vágyat?

A libidó az alábbi 4 hormonon múlik, melyek kölcsönhatásban vannak egymással és nagyben befolyásolja őket a genetika, a táplálkozás, az életmód és a kor.

 1. GNRH (gonadotrop releasing hormon)

  A GNRH a hipotalamuszban termelődik és ez szabályozza az LH és az FSH hormonok szintetizálódását.

 2. LH (luteinizáló hormon)

  A GNRH hatására termelődik az agyalapi mirigyben és a here Leydig sejtjeit stimulálja, hogy tesztoszteront termeljenek.

 3. FSH (follikulus stimuláló hormon)

  Az FSH is az agyalapi mirigyben termelődik és a tesztoszeronnal együtt a here Leydig sejtjeit stimulálja és a spermák képződését szabályozza.

 4. Tesztoszteron

  A legfontosabb nemi hormon, melyet LH-hormon hatására a here Leydig sejtjei termelnek. Hatással van a kedvre, izomerőre és izomtömegre, a szexuális vágyra és teljesítményre, a csontok állapotára és a nemi jellegre is.

Szexuális teljesítmény és kor összefüggése

Az idő előrehaladtával csökken a szabad tesztoszteron mennyisége a vérben és ezáltal a szexuális teljesítmény is. 20-30 éves kor után enyhe hanyatlásnak indul, míg 40 felett már érezhetően kisebb a férfiak szexuális teljesítménye.

szexuális-teljesitmeny-diagram

Edzés és szexuális teljesítmény kapcsolata

A rendszeres testmozgás és állóképesség javító sportok hatására növekszik a paraszimpatiksu idegrendszer tónusa. Az idegrendszeri hatásokon túl a mozgás fokozza a vérkeringést, növeli a shear-stresszt, ez pedig megnöveli az erek tágulékonyságát,, az erek belhártyájában több nitrogén-monoxid termelődik. A rendszeres testmozgás emiatt gyakorlatilag természetes Viagraként hat.

Mi az ami nap, mint nap rontja a tesztoszteron szinted és ezáltal a szexuális teljesítményed?

 1. A mindennapi stressz a tesztoszteron szint legfőbb ellensége.

 2. A transzzsírok is nagyban rontják a szexuális teljesítményt, amik szinte minden gyorsételben megtalálhatóak.

 3. Dohányzás

 4. Alkohol és éjszakázás

 5. Aszpirin

 6. Túledzés (meglepő módon az edzés tesztoszteron szint növelő, de a túledzés pont ellentétes hatást fejt ki és ront a szexuális teljesítményen is)

Milyen természetes szexuális teljesítménynövelők léteznek?

Számos természetes szexuális teljesítmény növelő étel létezik, mint a petrezselyem, ginzeng, maca por, damiana tea, muira puama, gyömbér vagy a méltán népszerű tribulus terrestris, azaz a királydinnye. Például a fokhagyma is rendkívül kedvezően hat a libidóra, a tesztoszteron szint növelésén keresztül. (egész pontosan a luteinizáló hormon, azaz az LH-hormon szintetizálását optimalizálja, mely a tesztoszteron termelődést szabályozza)

Az időskori libidócsökkenés tünetei

Idősebb korban a férfiak ritkábban és kevésbé kívánják a szexet és a szexuális teljesítményük is csökken.

A csökkent időskori libidó tünetei (ez nem egyenlő a merevedési zavarral):

 1. Lassabban érik el a merevedést

 2. A vérerek állapota leromlik, így a merevedés keménysége/minősége gyengül

 3. Ejakuláció után több időbe telik egy újabb merevedés elérése (elnyúlik az úgynevezett pihenőidő)

Libidó a különböző napszakokban

A libidó elsősorban a tesztoszteron szint állapotától függ. Ez reggel a legmagasabb, ezért reggel a legaktívabbak a férfiak szexuális téren. A reggeli merevedés is a reggeli tesztoszteron csúcsponttal köthető össze.

libido

Mikor szűnik meg teljesen a libidó?

Soha. Az idő előrehaladtával csökken, de sosem lesz nulla. Az időskori impotencia oka többnyire a cukorbetegség, elhasználódott érrendszer, magas vérnyomás, magas koleszterin szint stb. A nemi vágy egy 80 éves férfinál is megvan, csak az ő szervezete már nem képes ezt kifejezésre juttatni. Összegezve a szexuális teljesítmény gyengül a kor előrehaladtával de a libidó sosem nullázódik le.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS