Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Hogyan változik a szexuális teljesítmény és libidó a kor előrehaladtával?

Potencianövelő Férfi termékek
szexuális-teljesítmény

Mi is az a libidó?

libidó a szexualitás utáni vágy. Minél magasabb egy férfi libidója, annál magasabb szexuális teljesítményre képes. Annál többször és jobban kívánja a szexet. Jellemzően fiatal korban a legmagasabb és idős korban a szexuális vágy már jóval mérsékeltebb. A libidó kvázi a nemi vágy szinonimája. A libidó latinul vágyat jelent.

Mitől függ a férfi libidója?

A férfi szexuális teljesítménye egy soktényezős képlet, amiben szerepet játszik a hormonháztartás, főleg a tesztoszeteronszint, az érrendszer állapota, az idegrendszer és az agy. Igen, az agy... A nagykéreg és a limbikus rendszer, ami szabályozza a libidót és a szexuális teljesítóképességet, ezért van, hogy fiatalabb korban már a szexről való ábrándozás is kiválthat szexuális izgalmat és akár orgazmust is.

A nagykéreg az agynak az a része, ami a magasabb funkciókért, mint memóriáért vagy éppen a szexuális izgalomért felelős. A limbikus rendszer része a talamusz, hipotalamusz, hippokampusz és az amigdala. Ezek felelnek az érzelmekért, versengésért vagy éppen a libidóért és a szexuális vágyért.

A libidó és tesztoszteronszint

A szexuális vágyra és ezáltal a szexuális teljesítményre a tesztoszteron az egyik legnagyobb hatással lévő tényező. A tesztoszteron a herékben termelődik és a szexualitáson kívül más tényezőkért is felel.

 • Tesztoszteron szerepe:
 • Csontsűrűség és erősség
 • Izomtömeg növelése
 • A férfi nemiszerv kifejlődése és müködése
 • Spermiumok képzése
 • Mély férfias hang kialakulása
 • Testszőrzet kialakulása
 • Vörösvérsejt termelés

Ezért is vonzódnak jobban a nők egy izmos, mélyebb hangú férfihoz, aki nem holtsápadt, mert arra számítanak, hogy magasabb lesz a libidója. Ez természetesen nem egy tudatos választás, csak ösztönből kalkulálnak a magasabb szexuális teljesítménnyel.

A férfi hormonszintjének szakaszai

A férfi különböző életszakaszaiban más – más tesztoszteron szinttel és libidóval rendelkezik. Fiú csecsemőknél a 6. hétnél egy tesztoszteron robbanás figyelhető meg. Egy 5 hónapos csecsemő tesztoszteronszintje megegyezik egy huszonéves felnőttével. Azonban a pubertásig ez csökkenésnek indul.

A pubertás idején, a 12. életév betöltésekkor növekedésnek indul újra a tesztoszteron termelődése, mely 17-18 éves korig nő. Ekkor kezdenek el a fiúk mutálni, vagy eddig a korig nő a pénisz mérete is.

A pubertáskor jellemzői:

 1. Pénisz és a herék növekednek

 2. Elkezdődik a spermiumok előállítása, 12 éves korban már általában van megömlése egy „férfinak”

 3. Erekciók számának növekedése és az ejakuláció megjelenése

 4. Borosta, szakáll, testszőrzet ekkor jelenik meg atesztoszteron hatására

 5. Libidó ekkor erősödik meg, ekkor alakul ki a nemi vágy és az igény az ellenkező nemmel való nemi kapcsolat kialakítására

 6. Mutálás és hangszálak megerősödése

Milyen hormonok szabályozzák a szexuális teljesítményt és vágyat?

A libidó az alábbi 4 hormonon múlik, melyek kölcsönhatásban vannak egymással és nagyben befolyásolja őket a genetika, a táplálkozás, az életmód és a kor.

 1. GNRH (gonadotrop releasing hormon)

  A GNRH a hipotalamuszban termelődik és ez szabályozza az LH és az FSH hormonok szintetizálódását.

 2. LH (luteinizáló hormon)

  A GNRH hatására termelődik az agyalapi mirigyben és a here Leydig sejtjeit stimulálja, hogy tesztoszteront termeljenek.

 3. FSH (follikulus stimuláló hormon)

  Az FSH is az agyalapi mirigyben termelődik és a tesztoszeronnal együtt a here Leydig sejtjeit stimulálja és a spermák képződését szabályozza.

 4. Tesztoszteron

  A legfontosabb nemi hormon, melyet LH-hormon hatására a here Leydig sejtjei termelnek. Hatással van a kedvre, izomerőre és izomtömegre, a szexuális vágyra és teljesítményre, a csontok állapotára és a nemi jellegre is.

Szexuális teljesítmény és kor összefüggése

Az idő előrehaladtával csökken a szabad tesztoszteron mennyisége a vérben és ezáltal a szexuális teljesítmény is. 20-30 éves kor után enyhe hanyatlásnak indul, míg 40 felett már érezhetően kisebb a férfiak szexuális teljesítménye.

szexuális-teljesitmeny-diagram

Edzés és szexuális teljesítmény kapcsolata

A rendszeres testmozgás és állóképesség javító sportok hatására növekszik a paraszimpatiksu idegrendszer tónusa. Az idegrendszeri hatásokon túl a mozgás fokozza a vérkeringést, növeli a shear-stresszt, ez pedig megnöveli az erek tágulékonyságát,, az erek belhártyájában több nitrogén-monoxid termelődik. A rendszeres testmozgás emiatt gyakorlatilag természetes Viagraként hat.

Mi az ami nap, mint nap rontja a tesztoszteron szinted és ezáltal a szexuális teljesítményed?

 1. A mindennapi stressz a tesztoszteron szint legfőbb ellensége.

 2. A transzzsírok is nagyban rontják a szexuális teljesítményt, amik szinte minden gyorsételben megtalálhatóak.

 3. Dohányzás

 4. Alkohol és éjszakázás

 5. Aszpirin

 6. Túledzés (meglepő módon az edzés tesztoszteron szint növelő, de a túledzés pont ellentétes hatást fejt ki és ront a szexuális teljesítményen is)

Milyen természetes szexuális teljesítménynövelők léteznek?

Számos természetes szexuális teljesítmény növelő étel létezik, mint a petrezselyem, ginzeng, maca por, damiana tea, muira puama, gyömbér vagy a méltán népszerű tribulus terrestris, azaz a királydinnye. Például a fokhagyma is rendkívül kedvezően hat a libidóra, a tesztoszteron szint növelésén keresztül. (egész pontosan a luteinizáló hormon, azaz az LH-hormon szintetizálását optimalizálja, mely a tesztoszteron termelődést szabályozza)

Az időskori libidócsökkenés tünetei

Idősebb korban a férfiak ritkábban és kevésbé kívánják a szexet és a szexuális teljesítményük is csökken.

A csökkent időskori libidó tünetei (ez nem egyenlő a merevedési zavarral):

 1. Lassabban érik el a merevedést

 2. A vérerek állapota leromlik, így a merevedés keménysége/minősége gyengül

 3. Ejakuláció után több időbe telik egy újabb merevedés elérése (elnyúlik az úgynevezett pihenőidő)

Libidó a különböző napszakokban

A libidó elsősorban a tesztoszteron szint állapotától függ. Ez reggel a legmagasabb, ezért reggel a legaktívabbak a férfiak szexuális téren. A reggeli merevedés is a reggeli tesztoszteron csúcsponttal köthető össze.

libido

Mikor szűnik meg teljesen a libidó?

Soha. Az idő előrehaladtával csökken, de sosem lesz nulla. Az időskori impotencia oka többnyire a cukorbetegség, elhasználódott érrendszer, magas vérnyomás, magas koleszterin szint stb. A nemi vágy egy 80 éves férfinál is megvan, csak az ő szervezete már nem képes ezt kifejezésre juttatni. Összegezve a szexuális teljesítmény gyengül a kor előrehaladtával de a libidó sosem nullázódik le.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS